2016-04-26

Dealextremen pikkuiset valvontakameraobjektiivit, tekeekö niillä mitään?

Dealextremestä tuli ihan selvin päin ja läpällä tilattua kourallinen piskuisia kalansilmä- ja laajakulmaobjektiiveja. Piirtoympyrän pienentyessä linssien kokohan kutistuu melkein exponentiaalisesti, C-bajonetin objektiivit ovat suklaapatukan kokoisia suurimmillaan, pienimmillään noin peukalon kokoisia. C-bajonetista kun astutaan vielä pienempään kokoon tullaan niin sanottuun S-bajonettiin joka tunnetaan toisella nimellä M12. Kyseessä ovat siis 12 millin kierrekiinnityksellä olevat pikkulinssit joita käytetään laajalti valvonta- ja webbikameroissa. Nämä ovat enää pikkirillinpään kokoisia pienimmillään, isoimmillaan peukalonpään kokoisia. Alla perhepotretti jossa mukana kaikki kalansilmistä normaaliobjektiiveihin, Samyangin 12-millinen kalansilmä ja kamerarunko antanevat jotain osviittaa koosta.Canonin peilittömään runkoon objektiivit saa kaksoisadapterilla. Ensimmäinen adapteri muuntaa EF-M-bajonetin C-kokoon ja toinen adapteri C-bajonetin (tai kierteen oikeastaan) M12-kierteeksi. Jokaisen M12-objektiivin takalinssi tulee niin lähelle kennoa että ne ottavat kiinni mekaaniseen sulkimeen kuvaa ottaessa kun tarkennus on muualla kuin linssipaketin sisällä. Onneksi Magic Lantern tarjoaa äänettömän kuvanottomahdollisuuden joka ei käytä mekaanista suljinta laisinkaan. Toinen mahollisuus on käyttää kameran kroppivideotilaa, joka rajaa mukaan kennon keskeltä pienen alueen, joka on noin kuusi milliä pitkältä sivultaan.

Canon EOS M ja 1.8mm f/2 -kalansilmä

Jokaisen objektiivin kaveriksi kannattaa etsiä käsiinsä sisämitoiltaan reilun kahdentoista millin kokoinen jousi jolla objektiivin välyksen ja samalla tarkennuksen saa lukittua paikoilleen bajonetissa. Muuten nuo linssit hölskyvät kierteissä ja kuvat ovat mitä sattuu.

Seuraavassa taulukossa on lueteltu ostamani objektiivit ja niiden speksit kuten polttoväli, valovoima ja piirtoympyrän halkaisija millimetreinä. Hinta on ilmoitettu ostohetkellä, näköjään postauksen kirjoitushetkellä hinnat ovat jopa halvempia kiitos euron kurssimuutosten.

polttoväli (mm) aukkosuhde projektion tyyppi kuvaympyrän halkaisija hinta ostohetkellä linkki
1,8mm f/2 kalansilmä Ø 4,7mm €4,36 dx.com/p/47018
2,5mm f/2 kalansilmä Ø 6,5mm €5,08 dx.com/p/51865
4mm f/1,2 vääristävä rektilineaarinen Ø 6,8mm €4,72 dx.com/p/141383
8mm f/1,6 rektilineaarinen Ø 9,8mm €4,21 dx.com/p/141815
12mm f/1,6 rektilineaarinen Ø 10,2mm €3,90 dx.com/p/141382

Seuraavana on kunkin objektiivin kuvaympyrän koko Canonin APS-C-kennoisella kameralla. Valkealla viivalla on erotettu kuvan keskelle Magic Lanternin tarjoaman 3x-kroppivideon tuottava alue, noin suurinpiirtein. Kannattaa huomata että adaptereiden toleranssien takia pikkuobjektiivien kuva ei aina sijoitu ihan kennon keskelle, vaan piirtoympyrän reunat kiertävät videon kuva-alaa usein vähän epäkeskisesti. Periaatteessa kroppivideon kuva-alaa pitäisi pystyä pannailemaan pitkin kennoa, mutta ainakaan EOS M:n kanssa ominaisuus ei tunnu toimivan.Tarkennushan näillä objektiiveilla hoituu kiertämällä niitä adapterissa sopivalle etäisyydelle kennosta, minkäänlaista varsinaista himmennys- tai tarkennusmekanismia ei näissä ole. Edellisestä johtuen kuvaaminen tapahtuu aina täydelä aukolla.

Kuvanlaatu kahdessa lyhimmässä objektiivissa (1,8mm f/2 ja 2,5mm f/2 kalansilmät) on hyvää luokkaa. EOS M:n antialiassuodattamattomalla kennolla tulee helposti kuviin moirea, objektiivit siis sietäisivät pienempiäkin pikseleitä. Nämä kaksi lyhyintä linssiä ovat myös joukon ainoat "oikeat" kalansilmät, kuvakulma on noin 150-160 astetta reunasta reunaan. Projektio tosin litistää kohteita kuva-alan reunoilla hyvinkin voimakkaasti kuten edeltä näkee. Kuvaympyränsä puolesta 1,8-millinen kävisi hyvin yhteen Raspberry Pin uuden kameramoduulin kanssa, kennon diagonaali kun moduulissa käytetyssä Sonyn IMX219-kennossa on 4,6mm. Tuo pidempi noista kalansilmistä tekisi varmaankin ympyriäisen kuvan myös Nikon 1 -sarjan yksituumaiselle kennolle. Pikselitiheys noissa on vain hyvin suuri joten kuvanlaatu on arvoitus.

Joukon nopein objektiivi - 4mm f/1,2 - tuottaa melkein rektilineaarisen kuvan, vaikka linjat taipuvat aika voimakkaasti. Kroppivideokäytössä kuvan sivustaa kuitenkin kiertävät mustat surureunat. Kuvanlaatu ihan keskellä on ihn ok vaikkakin vähäkontrastisuus vaivaa koko kuva-alalla. Pistemäiset kohteet venyvät ja vanuvat reunoilla voimakkaan komeettamaisiksi. Melkein kahta aukkoa suurempi valovoima kuitenkin auttaa kuvanlaadussa jos aikomuksena on saada reaaliaikavideota hyvin pimeässä. ISO6400 riitti 24 fps videolle täydenkuun valossa. Alle on upotettu kuuttomana yönä kuvattu video jossa käytössä oli muutaman sekunnin valotusaika. Vaikka Youtube videolaadun pilaakin, saa siitä vähän osviittaa mihin tuo pikkulinssi kykenee.Kahdeksanmillinen objektiivi on näistä ensimmäinen joka ei jätä surureunuksia EOS M:n kroppivideon ympärille. Kuvanlaatu tuossa on hyvin samanlainen kuin nelimillisellä, kontrastin vain ollessa parempi kuvan keskellä. Koma siis vaivaa myös tätä linssiä. Nämä pidemmät objektiivit on vähän tylsiä kroppivideokikkailuun, ne kun eivät pienemmän koonsa lisäksi tarjoa juuri mitään mielenkiintoista normaalikokoisen kameraoptiikan sijasta. 12-millinen on kropimoodissa pelkkä tylsä normaali, joka on hyvin hankala tarkennettava koska koko objektiivia pitää kiertää bajonetissa.

Kaikenkaikkiaan varsinkin nuo kaksi kalansilmää olivat laatunsa suhteen positiivinen yllätys. Jos aikoo rakentaa esim. pientä kokotaivaskameraa ja vaatimattomampi valovoima riittää, niin noita voi siihen käyttöön suositella.

0 comments:

Lähetä kommentti