2016-04-05

Kevätyön peilautuvat revontulet

Revontulia tuli taivaalle melkein puskista. Auringon pilkkuluku on pudonnut roimasti, samaten aktiivisuus päivätähden pinnalla. Niinpä kuitenkin viime yönä koristi koko taivasta hyvinkin kirkkaat ja aktiiviset revontulet. Ilmeisesti syynä oli koronapurkauksen magneettikenttä joka oli negatiivinen Maan magneettikenttään nähden. Tuon magneettikentän käännön takia purkaus pääsi helposti ilmakehään asti. Toinen yllättävä tekijä oli melkein koko yön pääosin pilvistä vapaana pysytellyt taivas, Ilmatieteenlaitos kun lupaili vielä iltayhdeksän aikaan korkeintaan puolipilvistä Savonmaalle. Onneksi näin päin joskus.

Kolme kiemurtlevaa revontulikaarta Ruokovirran yllä

Kuvauspaikka oli helppo valita, pakko oli päästä sulan veden ääreen. Aiemminkin Ruokovirran kanavalla on reposia kuvattu melkein samoissa olosuhteissa joten sinne siis. Yö oli lisäksi täysin tuuleton, joten teema kuvien osalta oli revontulten heijastuminen järven peilityynestä pinnasta.

Violetteja ja vihreitä revontulia

Kovin moni asia ei nosta ihoa kananlihalle yhtä herkästi kuin sykkivät revontulet. Sykkimistä ja loimuamista taivaalla alkoi näkyä noin puolenyön kohdilla. Se on vain jotenkin vaikuttavan näköistä kun satojen neliöasteiden kokoinen alue taivaalla vaihtaa kirkkauttaan yhtä aikaa, kuin kytkimestä käännettynä. Harmi vain että sykkimisilmiön valo- tai videokuvaaminen ei onnistu nykyisellä kameralla, koitettu on.

Kun valotusaika on keskellä yötä sekunnin kymmenyksiä, pelkkä lukukohina alkaa olla jo revontulia kirkkaampaa oli miten tahansa valovoimaista optiikka kameran nokalla. Ehkä tulevaisudessa kun kamera- ja kennotekniikka jatkaa vääjäämätöntä edistymistään tuosta voisi saada reaaliaikaista videota talteen. Youtubesta löytyi kyllä video loimuavista revontulista, mutta sykkiminen on vähän erinäköistä - siinä koko revontulimuoto laajalta alueelta katoaa kerralla näkyvistä palatakseen hetikohta takaisin näkösälle.

Kirkkaat revontulet järvimaisemassa

Parhaimmillaan tulet olivat siinä heti hämärän jälkeen. Silloin taivaalla oli melkein mustalla taustalla terävärajaisia kaaria ja vöitä, joista sinkoili joitain säteit kohti zeniittiä. Puolen yön maissa show alkoi ns. mössööntymään eli taivaan täytti diffuusi revontulihehku ja revontulivöistä tuli suttuisempia. Tässä vaiheessa yötä mukana olivat myös nuo sykkivät revontulet ja himmeä korona pään yläpuolella. Sykkiminen ja suttuuntuminen on yleensä merkki revontulishow'n parhaan vaiheen päättymisestä. Hyvä aika lähteä kotiin.Tässä vielä pari kokotaivaan timelapsea noista tulista, Kuopiosta ja Warkauden Kassiopeian Härkämäen observatoriolta.

0 comments:

Lähetä kommentti