2016-05-10

Merkuriuksen varjossa

Tämä maanantai olikin 0,004 promillea pimeämpi kuin sunnuntai. Merkurius nimittäin heitti puolivarjonsa Maan kohdalle, täällä se näkyi pienenä pyöreänä silhuettina Auringon kiekkoa vasten. Ylikulku alkoi siinä kahden tienoilla ja loppui vasta ihan äskettäin eli iltakymmeneltä.

Koska Aurinko on Merkuriusta, aurinkokunnan pienintä planeettaa, näennäisesti 150 kertaa suurempi, ei ollut toivoakaan nähdä ylikulkua ilman optisia apuvälineitä vaan katseluun tarvittiin kaukoputki. Näkyvässä valossa (kuva alla) Merkuriuksen kaverina auringon edessä näkyi pari pientä auringonpilkkurypästä, eipä juuri muuta. Jos ylikulku olisi ollut vuosi sitten, olisi pinnalla ollut paljon enemmän auringonpilkkuja ja -ryhmiä planeetan kanssa kuvattavaksi.

Merkuriuksen ylikulun toinen kosketus
(Merkurius on juuri tulossa Auringon eteen tuolta vasemmalta. Keskellä näkyy auringonpilkkuryhmät AR2542 (isompi) ja AR2543.)

Coronado-aurinkoteleskoopilla, joka näyttää vain hyvin kapean kaistaleen näkyvästä spektristä, paljasti paljon paremmin auringon pinnan rakennetta ja piti kuvan kontrastin suurempana. Harmi vain että tuohon nimenomaiseen putkeen kameran kiinnittäminen on likipitäen mahdotonta. Alla kuitenkin on digiscouppaamalla likaisen okulaarin läpi otettu kuva Auringosta, suurin piirtein tuolta se näytti ihan silmällekin. Auringonpilkut ovat kuvasta kadonneet ja tilalle ovat tulleet filamentit ja protuberanssit. Vaikka tuo olikin pienin putki paikalla, oli sillä kuitenkin katselukokemus vertaansa vailla.Merkuriuksen ylikulku

Tuo lähikuva videoformaatissaan ja stabiloituna näytti tältä, ilmakehä lämpimänä kevätpäivänä kun velloo ja velloo. Yläreunan pallero ei ole UFO vaan pölypallero kamerassa.Seuraavan kerran Merkuriuksen ylikulku näkyy Suomessa vuonna 2019, mutta se on harmittavasti marraskuussa, jolloin Aurinko ei nouse kovin korkealle ja pilvet ovat tilastollisesti usein tiellä. Seuraava toukokuussa tapahtuva ylikulku on sitten 40-luvun lopulla.

0 comments:

Lähetä kommentti