2016-06-10

Facebookin pallopanoraamat, mistä on kyse?

Eilisestä lähtien Facebookiin on voinut 360 asteen videoiden lisäksi ladata pallopanoraamakuvia jotka nyt siis näkyvät oikein, eli kuvia voi pyöritellä ympäriinsä vapaasti. FB liittyy Google Plussan ja Flickrin kaveriksi pallopanoraamaystävällisten sosiaalisten medioiden kasvavaan joukkoon. Vaikka tuossa edellä linkatussa ilmoituksessa kovasti painotettiin erinäisten kännyköiden kamera- ja panoraamasovellusten sekä pallopanoraamakameroiden kuten Ricoh Theta S:n yhteensopivuutta uuden ominaisuuden kanssa, ovat myös ihan tietokoneiden panoraamasovelluksilla kasatut osittaiset ja täydet 360x180 asteen panoraamakuvat yhteensopivia Facebookin kanssa.

Oikein näkyäkseen kuvat pitää ainakin selaimen kautta lisätessä heittaa Facebookiin raahaamalla tiedosto Facebookin postausikkunaan. Jos kuvan selaa tiedostoselaimen kautta eli klikkaa sitä phto/video-näppylää, näkyy pallopanoraama vain litteänä. Toinen tärkeä seikka onnistumiseen ovat tarvittavat Google Photosphere (XMP-Gpano) -tagit panoraamatiedostossa. Yleensä niistä ei tarvitse itse huolehtia, koska ne lisätään kuvaan jo kännykkäsoftassa jos sellaisella panoraaman kasaa, tai viimeistään panoraamankasausohjelmistossa tietokoneella. Alla on esimerkki yhden pallopanoraaman tageista jotka Hugin on avuliaasti kuvaan lisännyt. Ne kertovat Facebookille kuvan mitat, projektion ja sen tiedon onko mahdollisesta panoraamasta rajattu mitään ulkopuolelle.


Panoraaman ei siis tarvitse olla täydet 360x180 astetta, vaan vähempikin riittää jotta panoraamaa voi pyöritellä. Pyöriteltävät kuvat tunnistaa pienestä kompassi-ikonista kuvan oikeassa reunassa.

Ainakaan tätä postausta kirjoittaessa Facebookin Android-sovellus ei ole vielä päivittynyt tukemaan panoraamaominaisuutta, kuvista näytetään pelkästään ensimmäinen, liikkumaton tahko. Myöskään kuvien upottaminen Facebookin ulkopuolelle ei toimi kuten alta näkee. Tästä klikkaamalla voi nähdä pallopanoraaman alkuperäisessä asussaan Facebookin puolella.


Facebookin puolella kuvat muunnetaan tahkoiksi jotka ovat kuvatiedostossa yhtenä pystysuorana pötkönä. Kuvakokoja on kaksi, 1024 ja 1536 pikseliä leveillä tahkoilla. Ronskin JPEG-pakkauksen myötä kuitenkin tuo isompikin koko on kyllä aika huonolaatuinen, mutta on se parempi kuin ei mitään.

Jos on kovin paranoidi kuviensa luvattoman käytön suhteen, kannattaa ottaa huomioon että kuvat ovat triviaalisti kenen tahansa ladattavissa jos ei ole ihan täystumpelo.

2 kommenttia:

 1. Terve! PTGui näköjään vain jpeg- ja tiff-kuviin pistää valmiiksi tarvittavat metadatat. Osaisitko sanoa, millä (mieluiten graafisella) työkalulla saisi oikeat datat kuviin jälkikäteen? Kun olen monta kuvaa .psd-muodossa exportannut, sitten käsitellyt Photoshopilla ja nyt olis valmiit kuvat, vaan ei niitä FB tunnista 360-kuviksi.

  VastaaPoista
 2. Exiftoolguilla ne voi myös lisätä.

  Komento pallopanoraamalle jonka sivut ovat 16x8 kilopikseliä olisi seuraava:

  -XMP-GPano:FullPanoHeightPixels=8000 -XMP-GPano:FullPanoWidthPixels=16000 -XMP-GPano:Projectiontype=equirectangular

  Tuo rimpsu samalle riville kokonaan Exiftoolin Exiftool direct -kohtaan niin jo luonnistuu FB:ltä pallojen näyttö.

  Pallopanoraaman ei tarvitse olla kokonainen, vaan esim. kalansilmäkuvan voi projisoida osittaiseksi pallopanoraamaksi, kunhan vain laittaa Huginissa fov:ksi 360x180 ja käyttää crop-tabin rajausta, jonka jälkeen kalansilmäkuvan voi stitchata osittaiseksi palloksi joka näkyy oikein FB:ssä. Kätevää.

  VastaaPoista