2017-02-21

Odotukset vastaan todellisuus: syvän taivaan kapeakaistakuvaaminen

Noni, nyt alkaisi olemaan syvätaivaskuvaamista ajatellen vehkeet kunnossa. On mustavalkoinen, vedyn emissiolle herkkä kamera ja kapeakaistainen vetyalfa-suodin em. kameralle sekä Härkämäeltä löytyy vielä hyvä linssiputki ja putkelle seurantajalusta lainattavaksi.

Mutta ei, kyllä kuvaamisen vaan silti voi onnistua töppäämään. Jos ei muuta niin tarkennus voi olla juuri sen verran pielessä että tähdet ei ole pisteitä vaan kiekkoja, vaikka sen olevinaan tarkennusmaskilla kohdilleen laitoin. Jos ei muuta, niin seuranta voi vähän heittää, vaikka sen napatähtäimellä olevinaan kohdilleen laitoin. Jos ei muuta, niin ainakin kameran valotusajan voi vahingossa kiertää bulbilta 30 sekunnille. Jos ei muuta, niin vinjetoinnin kalibrointikuvat voi ottaa väärin vaikka täysin sama taktiikka niiden ottamiseksi toimi viime kerralla ihan hyvin.

No, tältä se näyttää:


(Mono-D5100, Baader 7nm 2" h-alpha, Sky-Watcher 120ED Pro, EQ-6 Pro; 100x30s @ ISO 1600.)

Kuvassa keskellä alhaalla on Kassiopeian W-kirjaimen keskimmäisen tähti, Gamma Cassiopeia, ja sen liepeillä oleva emissiosumu IC 63 — taitaa siinä lähettyvillä olla myös heijastus- ja pimeitä sumujakin mutta ne eivät kapeakaistakuvassa näy. Emissiosumut jatkuvat vielä pitkälle tuosta kirkkaasta kohdasta kohti kuvan yläreunaa, sumumatskulla olisi voinut täyttää vaikka koko kuvan.

Tuo on Suomesta sikäli hyvä kohde kuvattavaksi, koska se näkyy aina kun vain on pimeää eikä laske pohjoisimmillaankaan kovin alas. Tosi hieno kohde, asiansa osaava kuvaaja voisi ottaa sumusta vaikka tämän näköisen kuvan:


(cc-by-sa, Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona.)

Jäi tästä reissusta kuitenkin käteen sentään jotain. Käyttämäni Baaderin 7nm:n levyinen vetyalfasuodin ei tee ainakaan ihan tolkuttomia heijastuksia tai haloja kirkkaista tähdistä. Jotain pientä halottelua tuossa kirkkaan γ-tähden ympärillä on, mutta näkyy jäävän pieneksi. Toinen asia mikä nyt varmistui on se, että tuo jalusta kaipaa jonkinlaista seurannankorjausta eli toisen pienen kaukoputken kameran kanssa vahtimaan ettei putki liiku mihinkään valotuksen aikana. Kuvia pinotessa huomaa selvästi miten peräkkäiset kuvat vaeltavat pitkin tähtikenttää, guidauksella pääsisi siitä eroon suhteellisen helposti.

0 comments:

Lähetä kommentti