2017-03-09

Raw Therapee 5:n ehkä kätevin uusi ominaisuus konekiväärikuvaajille

Männä viikonloppuna Kuopiossa oli (saattaa olla vieläkin) harvinainen lintuvieras: viiksitimali. Viiksitimaliuroksen tunnistaa sen naamataulussa olevasta, monet black metal -bändit häpeään saattavasta, tosi kvltista corpse paintista (kuva). Tirppaparihan oli majoittunut käevästi melkein Kuopion ytimeen, joten sinne kehtasi myös tämmöinen laiska luontokuvaaja ilmestyä paikalle. Mutta suorastaan keväinen, aurinkoinen ilma joten mikäs siinä kuvatessa. Pikkuisen Raw Therapeen säätimiä ruuvaamalla kuvista tuli oikein kirkkaita ja värikkäitä, jopa E S T E E T T I S I Ä.

Viiksitimalinaaras korrella

Mutta ennen kuin päästään kuvia käpistelemään, pitää akanoista erotella ne harvalukuiset jyvät. Pikkulinnut ovat tunnetusti erittäin nopeita liikkeissään ja näiden kaverien syömäkorret heiluivat jatkuvasti Kallavedeltä puhaltaneessa tuulessa sekä tietysti linnun liikkeiden johdosta, joten tarkennus oli suurimman osan aikaa jossain ihan muualla kuin pitäisi. Ja titityylle pitäisi vielä saada semmoinen asento jossa pää ei ole puskassa tai kloaakki osoita kohti kameraa. Joten kuvia tulee pakostakin paljon, vähän hitaammallakin kameralla.

Culling, olisiko se suomeksi sitten kuvien poimiminen tai karsiminen, on suurten kuvamäärien kanssa touhuaville tuttua puuhaa. Adoben ekosysteemissä siihen touhuun käytetään useimmiten joko Lightroomia tai Bridgeä, ja olen isoilta pojilta kuullut että Photo Mechanic on sellainen softa jota oikeat, tuhansia kuvia kerralla korteilta tuovat konekiväärikuvaajat käyttävät kuviensa tuontiin ja esikarsintaan.

No, Bridge on minullekin tuttu softa ja tiedän että vaikka sille syöttäisi kameran omia raaka- tai DNG-kuvia joissa on jo valmiina täysikokoiset esikatselukuvat sisälle upotettuina, ei kuvien karsinta kovin vauhdikasta touhua tuolla ole. Jostain syystä Adoben insinöörit ovat valinneet joka kerta tehtäväksi uudet esikatselukuvat, vaikka ne olisivat identtiset jo olemassaolevien kanssa. Onneksi, onneksi Raw Therapeen uusimmassa vitosversiossa on varsin tuore ominaisuus, nimeltään Inspect, joka lataa esikatselukuvan suoraan tiedoston sisältä eikä edes yritä tehdä omaansa. Näin se toimii:Videosta se ei näy, mutta tuossa ominaisuudessa on vielä todella laiskaa atk:n käyttäjää ajatellen vielä yksi kiva toiminnallisuus — tai oikeastaan sen puute: mitään ei tarvitse klikata erikseen auki, vaan ikkuna seuraa kuvassa aina hiiren osoitinta. Näin olikin käyty noin kahdessa minuutissa läpi kaikki päivän noin kaksi sataa räpsyä sekä heitetty menemään epätarkat ja muuten turhat. Lopulta käsiteltäväksi asti päätyi kaksi kuvaa, joista se toinen on tuossa alla:

Viiksitimalinaaras safkaamassa jäätyneen ruo'on nokassa

Ja tässä vielä dokumentaarisluontoinen kugelpano paikan päältä. Ilmeisesti kuvaajia, sivustakatsojia ja bongareita on paikan päällä ollut paljon, paljon enemmän viikonloppuna.

0 comments:

Lähetä kommentti