2017-05-31

Siilinjärven horisonttikuvauspaikat top 5

"Höhö, mitä näkemistä Siilinjärvellä muka on?" Tuo oli ensimmäinen reaktio ulkopaikkakuntalaiselta kysyessä mihin kannattaisi näkötorni täällä pistää. Kuun (ja miksei Auringonkin) nousujen kuvaamista varten kuitenkin osaa valokuvaaja arvostaa puuttomia, laajalti esteettömiä näköalapaikkoja. Seuraavassa lista muutamasta avarasta kuvausmestasta Siilinjärven alueella.

5: keskustan näköalapaikka

Tunnetuin Siilinjärven "näköalapaikoista" on heti keskustan länsipuolella, harjun laella oleva pieni aukko. Ikävä kyllä se on kasvanut melkein umpeen, mutta silti vapaata horisonttia on vielä itä- ja pohjoishorisonttiin. Samalla harjulla on muutama muukin kuvaukseen kelpaava paikka, kuten Kuilun hyppyrimäkien reuna. Tuolta voi kuitenkin aika hyvin kuvata syksyn nousevaa Kuuta ja Aurinkoa.

4: Hamulan motocross-radan pohjoispuoli

Hamulan crossiradan pohjoispuolella, Maaningantien varrella, on vanha sorakuoppa josta aukeaa esteetön näköala pohjoisluoteen ja itäkoillisen välille. Pohjoisen suunnilla on kuitenkin joitain puita ihan horisontin tuntumaan kurkottelemassa, mutta siellä ei Kuu tai Aurinko käy.Näkyvyyttä on pohjoisen suunassa suurinpiirtein Alapitkälle asti, koillisessa näkymä rajoittuu ensin Yaran (ent. Kemira) läjitysalueille ja lännempänä joko Kinahmille tai Tahkovuorille — hankala sanoa kumpaan. Tämä tarkoittaisi maksiminäkyvyyden olevan noin 15-35 km. Aika hyvä tulos tuokin. Alla näkymästä suurin osa zoomattavana panoraamakuvana:Parhaiten tuo paikka soveltuu syysiltojen nousevan Kuun kuvaamiseen. Laskeva Aurinko jää aina viereisen mäennyppylän taakse ellei siellä tapahdu yhtäkkistä puiden massalakoamista. Ja jos ei muuta, voi tirkistellä Yaran dumppereiden touhuja, tähän malliin:


(Kuvattu mahdollisimman ghetosti eli kiikareiden läpi tabletilla. Aika hyvin silti näkyy kun ottaa huomioon etäisyyden eli reilu 10 kilometriä.)

3: Parkkilantien harjun reuna

Tämä paikka ei ole kovin kaukana edellisestä, pari kilometriä Maaningan suuntaan Parkkilantien varrella. Kyseessä on myös tällä kertaa soramontun harjalla kulkeva polku ja sen reunalta avautuva maisema. Harju on hakattu eteläreunaltaan paljaaksi — näkyvyys on paras lounaisen Siilinjärven ylle. Näkyvä sektori rajautuu idässä suurinpiirtein Räimänmäen kohdille ja lännessä jonnekin hylätyn Käärmelahden louhoksen tienoille, ehkä vähän pohjoisemmaksi. Etäisimmät näkyvät kohteet ovat mäkiä noin kymmenen kilometrin päässä, tosin pari Kuopion puolella olevaa mastoa voi nähdä etelälounaisessa horisontissa. Suoraan etelässä näkyvyys olisi ilman puita jopa horisonttiviivan alle.Esimerkiksi kesäöinä matalalla etelässä möllöttävä täysikuu on hyvä kandidaatti tuolta kuvattavaksi. Tosin Kuu on nyt radallaan nousemassa kohti pohjoista, joten samaan tilanteeseen ei päästä kuin muutama vuosi takaperin, jolloin Kuu juuri ja juuri viisti yläreunallaan horisonttia kulkiessaan. Jos jaksaa odotella pari vuosikymmentä, tilanne toistuu taas (tai voi matkustaa pohjoisempaan jos on malttamaton). Etelän suunta on hyvä myös lähestyvien ukkosten seuraamiseen ja kuvaamiseen. Infrapunapanoraamassa näkyvyys on aina täydellinen:Moitteita pitää antaa kangasmaastolle. Ei ole kovin tukeva kuvausalusta, on kuin patjalla kuvaisi; kamera velloo, velloo ja velloo kun siihen erehtyy koskemaan. Plussaa kuitenkin tulee hyvästä pohjoisen puolen tuulen suojasta.

2: Kasurilanmäki

Kasurilanmäen eli Kukkurin huipun tietävät varmaan kaikki paikalliset. Tie vie suoraan mäen huipulle ja hiihtokeskuksen rinteiden suuntaan näkyvyys onkin loistava. Sektori alkaa luoteesta, Viitostien ja Siilinjärven keskustan reunalta ja päättyy jonnekin itäkaakon kulmille, Jälän peltojen ylle. Horisontti yltää pohjoisessa noin kolmekymmenen kilometrin päähän, idässä näkyvyyden rajoittaa Kinahmi noin 20 kilometriin. Uutuutena on mahdollisuus kuvata kaakkoon ja etelään, rinteiden eteläpuoleinen metsikkö on kaadettu sadan-kahdensadan metrin matkalta kokonaan pois. Saa nähdä tuleeko siihen mitään tilalle, vaikkapa näkötorni (että pikku vinkkinä vaan maanomistajalle ja kyläyhdistykselle).Talvella kuvaamista rajoittavaa hiihtokeskuksen normaali käyttö, mutta muina vuodenaikoina kuvausmukavuus on kohdillaan. Tarvittaessa pääsee jopa tuulensuojaan pieneen koppiin. Harmi että laavu paloi tässä joku aika sitten.

Kohta jäistä vapautuva Juurusvesi
(Kinahmi on tuo möykky oikealla.)

Zoomailtavan panoraaman Kasurilanmäeltä avautuvasta maisemasta voi käydä katsomassa täältä.

1: Räimänmäki

Räimänmäkihän se paras paikka on kuvaamista ajatellen, näkyvyys on melkolailla esteetön joka suuntaan ihan muutamia puita lukuunottamatta. Etelässä näkyy Puijon torni, pohjoisessa taas Yaran tehtaat ja Siilinjärven kylä. Kokreimmalta kohdalta avautuu myös mukava maisema kohti lounais-Siilinjärveä peltoineen ja mäkineen. Pallopanoraama alla selventäköön:Oikeastaan ainoita miinuksia Räimänmäelle ovat liikenneyhteydet: vaikka tie tulee ylös asti, ei asiaa sinne autolla ole koska mäen juurella on lukittu portti. Käveltävää tulee kilometrin verran. Lisäksi loppumatka korkeimmalle kohdalle pitää taivaltaa pitkin metsätyökoneen uraa. Ja hirviinkin tuolla saattaa törmätä, se on sitten hirvestä kiinni onko kohtaaminen plussaa vai miinusta.

Ei siis ihme että Räimänmäen laelle on kuulemma joskus kaavailtu näkötornia.

Laittomat ja bubbling under

Rissalan lentokentän ympärys on sotilasalueena siviilien ulottumattomissa, joten Mustikkamäki ja Vehkamäki jäivät listalta pois. Molemmilta kukkuloilta aukeaa hyvä ja esteetön maisema kohti lentokenttää. Uuhimäki, joka kylläkin jää jonkin verran Kuopion puolelle, on myös sotilasaluetta — toisaalta mäen laki on melko metsäinen eli ei iso menetys sinällään. Ainoat lentokentän lähellä olevat horisonttikuvausmestat ovat lentokentän pohjoispuolella, Siltasalmen hiekkarannoilla. Rannalta kuvatessa kuitenkin näkyvyys on parhaimmillaankin vain vastarannalle.

Rantakuvauspaikoista esteettömin on Autiorannan uima- ja venerannoilta avautuvalle leveälle etelänsuuntaiselle sektorille.

Kesäyön nouseva Kuu
(Tämä on kuvattu Siltasalmen hiekoilta.)

Vaikka Kemira aikoinaan on kuulemma luvannut etteivät kipsikasa ja läjitysalueet nousisi puurajan yläpuolelle, ovat ne nyt kuitenkin melkeinpä korkeimpia pinnanmuotoja koko kunnassa, ja mikä tärkeintä, täysin puuttomia. Lupaa Yaralta tuonne kiipeämiseen on kuitenkaan turha kysellä.

0 comments:

Lähetä kommentti