2017-12-17

Luminous Finland Savonlinnassa - gamutit paukkuu ja karavaani kulkee

Suomi itsenäisenä valtiona täytti hiljattain pyöreät ja ihan kunnioitettavat sata vuotta. Että onnea vaan. Juhlallisuuksiin ovat kuuluneet myös lukuisat valotaideteokset, joista varmaan Saana-tunturin valaisu revontulten alla oli näyttävin. Sinne en päässyt, mutta ei tämä Olavinlinnan valaisun katsominenkaan turha reissu ollut.

Itse linnaan ei ollut pääsyä (ja jos olisin linnaan hiippaillut, en olisi pystynyt tulemaan takaisin mantereelle sillan käännyttyä laivan tieltä pois), mutta viereiseltä Tallisaarelta pääsi hyvin kuvaamaan. Liian kovat boforilukemat kuitenkin estivät läheiseltä rautatiesillallta kuvaamisen, ihan tuulen aiheuttaman tärinän ja ilmavirran mukana kulkeneen veden muodossa. Illan alussa ei vielä taivaalta tullut edes kauheasti vettä joten pallopanoraamojen kuvauskin onnistui vielä kivasti. Niitä on tuohon alle upotettu kolme kappaletta.Valonheittimien kapeat kartiot taivaalla eivät oikein erotu värikuvasta, ottamalla värikuvasta mukaan pelkän sinisen kanavan erottelukyky paranee huomattavasti. Kannattaa katsastaa taivaalta vaikka tuon korkean oikeanpuoleisen kuusen varjo, joka ei värikuvassa näy laisinkaan, varmaan lähinnä kuvien säästöpakkauksesta johtuen. Pakkaus ei ole hyväksi pehmeille gradienteille ja hennoille väriyksityiskohdille. Mutta mustavalkokuvasta kuusen varjo taivaalla pomppaa kuitenkin kivasti esiin. Samaten erottuvat linnan tornien yläikkunoista ulos tulevat valonheittimien säteet, vaikkakin himmeinä.

Paskempi sää olisi tarkoittanut enemmän tavaraa ilmassa ja täten paremmin erottuvia valonsäteitä taivaalla, mutta olisi tehnyt kalansilmän kanssa kuvaamisesta mahdotonta. Optimikeli tälle show'lle olisi varmaan ollut aste tai kaksi pakkasta ja nollatuuli. Savukoneet, joita saaressa oli useampia, olisivat näin päässeet oikeuksiinsa. Kuten joku ulkomaan elävä aikoinaan ehdotti, pitäisi Suomen itsenäisyyden juhlallisuudet siirtää toiseen vuodenaikaan ja paremmille keleille. Lämmin marraskuun/joulukuun taite on paskinta mahdollista aikaa oikeastaan minkään juhlistamiseen. Nyt keli saaressa oli samaan aikaan märkä, tuulinen ja kylmä.Hypervärikkäitä kuvia Enfusella pinotessa kannattaa näemmä käyttää kuvan harmaatasojen laskussa oletusarvoisen värikanavien keskiarvon sijaan RGB-kanavien maksimiarvon (value) mukaan sekoitusta. Värikanavien keskiarvoista kuvan luminanssia sekoitusta varten laskiessa, tulevat oletuksena mukaan samalla painolla myös leikkaantuneet tai melkein leikkaantuvat värikanavat, mutta valuella leikkaantuneet värikanavat ovat aina minimipainolla mukana blendauksessa koska ne saavat arvon nolla tai paukkuvat maksimiinsa. Käytännössä tämä tarkoittaa että Enfusen jäljiltä kuvan värikkäät osat ovat jonkin verran tummempia ja värikylläisempiä.

Pallopanoraamat yllä ovat sRGB:nä koska Marzipano-sovellus jolla esitys on tehty ei värinhallinnasta välitä, joten samaan väriloistoon kuin paikan päällä, ei päästä. Toivon vain että OLED-näyttöjä alkaa kohta saamaan työpöytäkokoisina ja tolkun hintaisina, niiden dynamiikka, kontrasti ja väriavaruus kun peittoaa ihan kaikki nestekidenäyttötyypit. Ja toivottavasti myös UHD-elokuvakiekoista tuttu HDR-kuvaformaatti tulee myös nettikäyttöön. Tosin W3C, selainvalmistajista puhumattakaan, on melko konservatiivinen liikkeissään, joten voi olla että odotus venähtää. Mutta olisihan se jotain.

0 comments:

Lähetä kommentti