2018-07-24

Hugin-kauhugalleria

Tulipa käytettyä päivä varsin tähdelliseen, kiusasin itseäni tekemällä Huginissa enemmän tai vähemmän rikkonaisia panoraamoja. Jostain kumman syystä Enblendillä oli suuria vaikeuksia tuottaa tolkullisia saumoja, tai ylipäätään maisemaksi tunnistettavia kuvia, tähän kahden rivin pallopanoraamaan. Samaten Huginin sisärakenteinen Verdandi tuotti ihan mitä sattuu, kuvien järjestystä muuttamalla sai uudet saumat niiden välille ja joka kerta eri virheet esille.

Verdandi on tuo suuria tasaisia väriliukuja ja -alueita kuviin tekevä blendaaja, Enblend taasen tykkää tehdä noita mustia läiskiä ja kirkkaanvärisiä sauman reunoja. En ihmettele yhtään jos joku aloitteleva panokuvaaja lopettaa leikin kesken jos tuloksena olisi noiden kuvien näköisiä panoraamoja. Varmasti menee sormi suuhun että mitäs nyt, varsinkin kun Enblendin käyttöohje — jos sinne nyt edes sattuisi eksymään — on varsin kryptinen ja paikoin matemaattisluonteinen. Tämäkin selvisi vasta käskyttämällä Enblendistä sauman kuljetuksen optimointi kokonaan pois päältä: --primary-seam-generator=nearest-feature-transform.

Alla vielä valmis pallopanoraama, jos ei muuta niin todisteena siitä ettei mennyt päivä hukkaan. Taivaalla oli hetkellisesti valaisevia yöpilviä, himmeitä sellaisia. Tästä se kausi alkaa.

Peltotie kosteassa kesäyössä

Päivitys elokuun lopulla: Lisäilen tähän postauksen perään näitä pilalle menneitä panoraamoja sitä mukaa kun niitä Hugin ulos suoltaa.2 kommenttia:

 1. Pallopanoraamat ovat optimistinen harrastus. Minun kiinnostus lähti juuri tekoälystä ja konenäöstä. Ongelma on se, että pallon koostaminen ei ole ennustettavissa. Ei myöskään ole olemassa tarkistuslaskentaa, verifiointia. Etenkin tämä koskee blendausta. Geometrian oikeellisuus voidaan vielä jotenkin tarkistaa, mutta blendaamista ei. Paljon riippuu siis asenteesta tekoälyä kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, jos saumat ja kuvageometria visuaalisen tarkastelun kestää niin sillä pääsee jo aika pitkälle.

   Fabossa tulikin vastaan ihan mielenkiintoinen projekti: pallopanoraamoihin syvyystiedon lisääminen koneoppimisen avulla. Syvyydellä saisi pienen, mutta uskottavan määrän parallaksia esim. silmikkokäyttöön ettei joudu tuijottamaan pelkkää kaksiulotteista pintaa äärettömyydessä.

   Poista