2018-07-26

Valaisevat yöpilvet peltomaisemassa

Savon korkeudella alkaa olla jo niin pimeää jotta ensimmäiset tähdistöt voi erottaa kuvista ja myös paljain silmin ihan taivaalta. Tähdistöjen kaveriksi syttyvät myös valaisevat yöpilvet, joiden hehku täytti viimeyönä melkein koko taivaankannen. Kyseessä on helposti siis laaja-alaisin yökkösnäytös tänä kesänä ja tästä noin kuukausi eteenpäin on perinteisesti ollut pilvien parasta esiintymisaikaa.


(Timelapse välkkyy aika voimakkaasti, se saattaa johtua kameran sävyasetuksista johon oli jäänyt päälle automaattinen kontrasti. Pitää muistaa pistää se pois seuraavalla kerralla.)

Jos näistä tolkuttomista #seksihelteistä pitää hyviä puolia etsiä, on ainakin itikoita liikkeellä vähemmän kuin tavallisesti — paahde tappaa näemmä paitsi kastelemattomat nurmikot ja ihmisten virkeyden, myös verenimijät. En valita, paitsi virkeyden osalta.

Valaisevia yöpilviä

Paikallisen keskiyön (joka on eri kuin keskiyö kellon mukaan, varsinkin kesäaikaan) maissa auringon ollessa matalimmillaan pohjoisessa alkoivat yöpilvet katoamaan Maan varjoon etelätaivaalla. Samassa suunnassa, puiden latvoja viistäen kulkee punertava Kuu ja sitä punertavampi Mars, joka on nyt lähimpänä Maata ja siten kirkkaimmillaan. Marsin hehkua vaan jäytää pahasti sen sijainti matalalla taivaalla, vain pari astetta horisontin yllä. Talvitaivaalla tai par'aikaa etelän maissa tuo olisi vaikuttava näky.Kuuhan astuu perjantain ja lauantain välisenä yönä Maan varjoon. Kannattaa tiirailla eteläkaakkoiselle taivaalle heti auringon laskettua.

0 comments:

Lähetä kommentti