2018-09-06

Jännevirran ylittävä uusi silta

Ysitien tukko, kuopiolaisten kuskien kauhu, Jännevirran jumittaja. Kyseessähän on se surullisenkuuluisa langerpalkkisilta joka yhdistää entisen Riistaveden, nykyisen Kuopion ja Siilinjärven. Sillan muodostama sumppu on suhteellisen vilkkaalla ajoreitillä, sillan ollessa melkoisen kapea, ei kovin korkea, painorajoitettu ja päivittäistä vesiliikennettä varten avattaessa usein auki jumahtava. Eipä siis ihme että ruostuva romu korvattiin uudella sillalla joka on niin korkea ettei sitä ole tarvetta avata laivoja varten sekä niin leveä että siihen mahtuisi vaikka kolmekin ajokaistaa.


(Pallopanoraamat vuosilta 2018 ja 2013 ovat kuvattu melkein samasta kohtaa, keskeltä palkkisiltaa. Panoraama yläkannelta on sillan )

Kyllähän uusi silta korkealta näyttää jo alempaa katsoen, mutta sen mittakaava selviää kunnolla vasta kevyen liikenteen väylältä alas katsoen. Vanha palkkisilta näyttää varsin rupuiselta rakennelmalta uuden rinnalla. Savon lentokonebongareille ja muille tiedoksi: pohjoispuolelta on hyvä näkyvyys Rissalan lentokentän suuntaan, pidemmälle kiitoradalle etelästä laskeutuvat ja samaan suuntaan nousevat koneet lentävät melko matalalta sillan yli. Mutta virallisesti silta aukeaa vasta myöhemmin syksyllä; nämä kuvat on otettu siltaantutustumistapahtumasta — valoja ei ole vielä asennettu eivätkä kaiteetkaan olleet vielä ihan valmiit.

Jännevirran vanha silta

Jännevirran vanhan sillan Kuopion puoleinen pää nähtynä uuden sillan kannelta

Jännevirran vanhan sillan teräspalkkeja ja uusi silta taustalla

Ihmisiä tutustumassa Jännevirran uuteen siltaan
(Varmaankin ensimmäinen ja viimeinen kerta kun jalankulkijat voivat astella vapaasti uuden sillan kannella.)

Tässä vielä muutama kuva puolen vuosikymmenen takaa. Olin tekemässä paikallislehteen juttua etelä-Siilinjärven tapahtumista ja sattumalta satuin vanhalle sillalle juuri kun siellä olivat ELY-keskuksen insinöörit tarkastelemassa paikkoja ja tekemässä kairauksia syväväylän pohjasta. Oli hyvä hetki kuvata silta vanhassa asussaan.

Jännevirran terässilta
(Tästä kohtaa — vanhan lossin kulkureitiltä — ei voi enää kuvata, paikka on jäänyt uuden sillan alle. Sillasta kääntyi näytteenottoaluksen takainen osa sivuun isompia aluksia varten.)

Jännevirran silta

Jännevirran sillan matala alitus
(Vanha silta nousi alle puolitoista metriä vedenpinna ylle. Siitä ei mahtunut kummoinen pursi ali.)

Destian miehet tekemässä mittauksia Jännevirrasta

Vanha lossivahdin talo pihapiireineen sekä vastarannan asukkaat saivat siirtyä uuden sillan alta muualle. Tässä kohden on nyt kymmenen metriä kiviä ja soraa sekä sillan Kuopion puoleinen pää.

Siltavahdin autio talo

Facebookissa on Liikenneviraston ottamia kivoja kuvia siltatyömaalta.

0 comments:

Lähetä kommentti