2011-03-15

Panoraamakatseluohjelmistopikakatselma

Sanahirviö otsakkeessa. Jos haluaa omia (tai muiden) pallopanoraamoja katsella ns. interaktiivisesti täytyy peruskuvankatseluohjelmat (IrfanView, yms) heittää menemään koska ne eivät tajua panoraamapalloista yhtään mitään vaan haluavat esittää ne tasopintana. Muutamia - ilmaisiakin - ohjelmia panoraamankatseluun on, alla joitakin niistä:

GLPanoView on varmaan yksinkertaisin näistä, tukee antiikkisia Applen QTVR-tiedostoja (*.mov) ja equirectangular- (neliökartta?) bittikarttoja bmp-, tiff- ja jpeg-formaateissa. Hidas käynnistymään jos isohkonkin tiedoston avaa, eikä tiedostoja voi vain pudottaa käyttöliittymään ne avatakseen vaan pitää ronklata valikoiden kautta. Lisäksi softan aktiivinen kehitys on lopetettu ja kuten nimi kertoo käyttää OpenGL:ää mikä tarkoittaa sulavaa panoraaman pyörittelyä.Näytön sulavuus onkin ainoa hyvä puoli miksi tätä kannattaa kokeilla, käyttö muuten on niin kankeaa. Zoomaaminen tapahtuu shift- ja ctrl -näppäimillä. Mozilla/Netscape-yhteensopiva selainplugin tulee myös softan mukana, sille ei tosin hirveästi (itseasiassa ei yhtään) ole käyttöä ollut.

Panini a.k.a. PVQT ei varsinaisesti ole pelkkä katseluohjelma vaan sillä voi uudelleenprojisoida erinäisiä panoraamaformaatteja toisiksi, esimerkiksi kalansilmän voi oikaista rektilineaariseksi. Hyväksyy useimmat panoraamaformaatit kalansilmistä, QTVR-tiedostoista ja monenlaisista sylinteriprojektioista alkaen sekä pallopanoraamatkin. Tiedoston voi pudottaa suoraan ikkunaan ja jos Panini ei arvaa mikä panoraamaformaatti on kyseessä niin sitten se kysyy käyttäjältä projektion ja kuvakentän leveyden. Erittäin fiksusti toteutettu näiltä osin. Harmillisesti Huginin *.pto-projektitiedostoja ei voi vielä avata.Interpolaation laatu on kehno, sahalaitoja ja haloja näkyy jokaisessa terävässä reunassa. Zoomaaminen tapahtuu hiiren kakkosnappi pohjassa pystysuuntainen liike tekemällä, vaakasuuntaisella liikkeellä voi vaihtaa projektiota rektilineaarisesta kalansilmäksi, stereograafiseksi ja aina ortograafiseksi asti. Pannausliikeet ovat nykiviä, kuva päivittyy kymmenisen kertaa sekunnissa, varmaan OpenGL:n sijaan softalla toteutettu. Näkymän voi tallentaa isohkolla resoluutiolla, tosin harmillisesti vain JPEG-moudossa.

FreePV (Free Panorama Viewer) on yksinkertainen OpenGL-pohjainen panoraamakatseluohjelma, jonka kehitys näyttää loppuneen joskus viime vuonna. Sen pitäisi osata näyttää QTVR-tiedostoja ja sylinteriformaatin panoraamoja mikä jäi testaamatta 0.1-version puutteellisuuden takia ja siinäpä se. Kuollut projekti, parempi unohtaa.

FSPViewer on erittäin simppeli pallopanoraamojen katselusofta, käynnistyy salamannopeasti ja lataa kuvatkin nopeasti. Hiiren rullaa pyörittämällä zoomataan ja kuvan kirkkautta voi säätää ruudun yläosan työkalupalkista. Interpolaation laatu on hyvä, kuvanpäivitysnopeus ei ole tosin kovin jouheva. Täyden ruudun tila ei tunnu toimivan kunnolla eikä muita projektioita rektilineaarisen lisäksi ole.64-bittinen versio oikein jättimäisille kuville, toimii vain Windowsilla. Tekee yhden asian ja hoitaa sen kunnialla. Samalta miekkoselta löytyy myös alkuperäinen PTviewer, joka on Java-pohjainen.DevalVR Player on tässä joukossa poikkeava, avoimen lähdekoodin sijaan se on freewarea. Parhaat ja tasaisimmat ruudunpäivitysnopeudet; interpolaation laatu on keskitasoa, näkyviä sahalaitoja jos liikaa zoomaa. Projektioita on useampia, avaa myös Flash- ja QTVR-tiedostot. Näkymän voi tallentaa ruuturesoluutiolla. Ehkä paras testatuista.

Aiheesta muualla

* Panotools-wikin softalistaus, paljon kaupallisia(kin) vaihtoehtoja.