2011-06-02

Objektiivin sisääntulopupillin sijainnin määrittäminen

Onnistuneen (pallo)panoraaman takaa oikein määritetty objektiivin sisääntulopupillin sijainti (engl. entrance pupil, myös termiä nodal point näkee käytettävän, mutta se on teknisesti ottaen väärin). Kun objektiivi-kamera -yhdistelmää pyörittää sisääntulopupillin ympäri niin parallaksivirheitä ei pääse syntymään. Objektiiviin sisään katsoessa sisääntulopupilli on se piste missä objektiivin himmennin näyttää olevan, ulostulopupilli taasen on sama piste objektiivin takaa katsottuna.Sisääntulopupillin paikan määrittäminen on helpointa - ainakin peilillisissä järjestelmäkameroissa - käyttämällä parallaksimetodia: kamera asetetaan makrokiskolle tai vastaavalle ja objektiivin eteen sisääntulopupillin kanssa samalle pystytasolle asetetaan jokin pieni kohde (esimerkiksi neula) johon sisääntulopupillin paikkaa verrataan makrokiskoa tms. vasemmalla ja oikealle kääntäessä. Makrokiskoa liikutetaan eteen- tai taaksepäin kunnes sisääntulopupillin paikka ei enää muutu neulaan verratessa. Sisääntulopupillin paikka on löytynyt.

Toinen - kameratyyppiriippumaton tapa - on ottaa valokuvia niin että objektiivin lähellä on jokin pieni kohde johon kaukaista taustaa verrataan. Panoraamapäätä säädetään ja otetuista kuvista tarkistetaan josko parallaksivirheet ovat hävinneet, paralliksivirheiden kadotessa oikeat säädöt ovat löytyneet. Kameran live view -toimintoa voi ja kannattaakin käyttää ajan säästämiseksi.

Objektiivi kannattaa tarkentaa äärettömään, koska objektiivien tehollinen polttoväli muuttuu tarkennuksen mukana (ns. lens breathing) ja polttovälin muuttuessa sisääntulopupillin paikka muuttuu. Objektiivi kannattaa lukita pienelle aukolle käyttämällä esim. aukon esikatselutoimintoa ja kameran etsimen taakse voi sijoittaa ikkunan tai muun valonlähteen, jotta sisääntulopupilli erottuisi paremmin. Teleobjektiiveissa sisääntulopupillin paikka saattaa olla objektiivin takana tai jopa kameran takapuolella, ei kannata säikähtää.

Kalansilmien sisääntulopupillin paikka muuttuu katselukulman mukana, kannattaa ottaa tämä huomioon kalibroidessa; muutos on yleensä muutamia millimetrejä objektiivin kuvakentän reunaa lähestyttäessä.

Aiheesta muualla


* Panotools-wikin siääntulopupillitietokanta, tuolta löytyy useimpien kameroiden, laajakulmaobjektiivien ja kalansilmien tiedot niin ei tarvitse välttämättä itse mittailla.
* John Houghtonin ohjeistus aiheen saralta, hyvin kuvitettu.
* Michael Thobyn sivusto, paljon asiaa aiheesta ja sen vierestä.