2011-08-01

"Creative Panoramic Photography"

Otsake viittaa Kelbyn tuottamaan videotutoriaaliin panoraamakuvauksesta. Videosarja on 20-osainen ja kokonaisuutenaan noin tunnin mittainen ja siinä käydään läpi kameran asetukset, pintapuolisesti kuvaustekniikkaakin, kuvankäsittelyä, työnkulkua ja Photoshopin Photomergen käyttö yksi- ja useampirivisten panoraamojen kasaukseen. Kuulostaa periaatteessa ihan kivalta tietopläjäykseltä, mutta parin videon jälkeen huomaakin katsovansa lähinnä juontajan alitehoisen Macin tuskastelua ja fotarin Photomergen puutteiden paikkailua -- Photoshopillä, milläs muullakaan.

Tutorina toimiva Katrin Eismann esimerkiksi käyttää yhden liki kymmenminuuttisen videon pelkästään panoraaman perspektiivinkorjaukseen ja rajaukseen, siis aivan perustoiminnallisuuksia mitkä hoituvat Huginissa, PTguissa, yms aivan muutamissa sekunneissa ja parilla hiirenklikkauksella. Otsasuoni alkoi ihan tykyttämään ketutuksesta videon aikana.

Videossa #11 - "Stitching Multiple Rows" - on kasattu oikein näpsäkkä pikkupanoraama, mutta kuvassa olevat talot ovat vähän jännän muotoisia valitun projektion ja panoraaman vinouden vuoksi. Sen sijaan että heitettäisiin Photomerge mäkeen ja käytettäisiin parempaa softaa, tuherretaankin pitkä tovi free transform -työkalun kanssa kuvaa kuntoon paniessa.

Kaikkia tolkuttomuuksia en tässä käy läpi, vaan tyydyn Internetin meemikissan tavoin sanomaan: EXCUSE ME WTF R U DOIN?