2011-08-25

Gigapikselipanoraama

Tämähän on kuvattu jo viikkoja sitten (7. pvä kuluvaa kuuta tarkalleen ottaen), mutta en ole aikaisemmin tätä saanut parsittua kasaan. Valmiin kuvan koko on 71600×14500 pikseliä eli 1038,2 megapikseliä.


OpenZoom, paina F päästäksesi koko ruutuun.

Tuossa alareunassa on jokin artifakti, yritän selvittää mistä tuo on tuonne tullut. Tuliko se Enblendistä vai Gimpistä on vielä auki.

Enblend tuota ruksutti kuutisen tuntia kasaan, koneen muistimäärä oli kahdeksan gigaa mistä kuusi oli varattu Enblendille. Komentorivioptioina oli -x -a -m 6000 siis.


(Pojat harrastivat uimahyppyjä rannalla)

Huomioita ja vinkkejä vastaisuuden varalle:

  • OpenMP Enblendin sijasta käytä normaalia Enblendiä, OpenMP-variantissa ei ole Enblendin omaa swappausmekanismia vaan se käyttää käyttöjärjestelmän sivutustiedostoa mikä Windows 7:n tapauksessa on h-i-d-a-s-t-a. Lisäksi koko systeemi on käyttökelvottoman hidas. SSD-levy tai jumalattomat muistimäärät varmaan nopeuttaisivat panoraaman kasausta, mutta kahdeksan gigaakin näytti riittävän.

  • Objektiivi — Sigma 100-300mm f4 HSM tässä tapauksessa — ei välttämättä ilmoita polttovälille varatussa EXIF-kentässä muutaman millin muutosta polttovälissä. Tämä saattaa johtaa siihen että osa kuvista ei kertakaikkiaan tunnu panoraamassa sijoittuvan kunnolla paikalleen. Tarkista esim. Exiftoolilla maker note -osion polttovälikenttä kaikista kuvista ja käytä sitä jos näin käy.

  • Enblendiä voi nopeuttaa käyttämällä komnetorivillä -a -komentoa. PanoTools-wikin Enblend-artikkelin mukaan komento kasaa ensin kaikki kuvat yhteen jotka eivät ole limittäin, näin jokaista kuvaa ei tarvitse erikseen ladata muistiin ja blendata edellisiin. Tämä nopeutti kuvien sekoittamista keskenään noin kuusinkertaisesti vrt. OpenMP Enblend.

  • Komentorivioptio -x dumppaa panoraaman levylle aina kun uusi kuvasarja on saatu lisättyä kuvaan. Hommat voi keskeyttää ja jatkaa siitä mihin on viimeksi jääty jos viitsii tarkistaa mitkä kuvat jo panoraamassa ovat. Tässä tapauksessa kuva kirjoitettiin levylle kuusi kertaa, operaatio kesti muutaman minuutin yleensä eli tuo ei juurikaan hidasta panoraamankasausprosessia.


    Flickrissä voi käydä ihmettelemässä 15000 pikseliä leveää versiota.

    Enblendin lisäksi ei oikeastaan muita pullonkauloja ollut, kuvien uudelleenprojisointi Nonalla ei kestänyt kovin pitkään eikä kohdistuspisteiden etsintä edes täysikokoisilla kuvilla ollut järin hidasta.