2011-08-05

Halpiskuulapään fiksailua

DealExtreme ja moni muukin vastaava kiinakauppias myy Benron KS-1 -kuulapään merkittömiä kopioita samalla mallinimellä varustettuna. Itse asiassa noin kolmenkymmenenviiden euron (pienempi malli, isompi maksaa noin kympin enemmän) hintaisena tuo ei ole ollenkaan paha ostos, kuula lukittuu suhteellisen tiukasti, työn laatu on - jos ei loistavaa - niin ainakin hyvää, joskin viimeistely on pieniltä osin ylimalkaista. Kiinnitys on tuttu Arca-Swiss ja pannaus on oikein jouhevaa.


(Kuvassa DealExtremen myymä KS-0 -malli, pieniä käytön merkkejä on jo havaittavissa.)

Kuitenkin, kuulapään alaosassa on kolme pientä ruuvia, jotka löystyessään aiheuttavat ikävän välyksen joka hankaloittaa kuvausta pidemmillä - mikseivät myös lyhemmilläkin - polttoväleillä. Ruuvit voi halutessaan tiukentaa aina ennen kuvaamaan lähtöä, mutta toimenpiteen välttämättä jossain vaiheessa unohtuessa ei voi kuin kiroilla kun ei meinaa pysyä objektiivi kohteeseen suunnattuna sitten millään. Purin kuulapään muutamaan kertaan etsiessäni ongelmaan helppoa ratkaisua, mutta lopulta ajauduin vain pistämään kierrelukitetta (Loctite Medium) ruuveihin. Ei ole tarvinnut ruuveja kiristää kertaakaan ja kuulapään pienempikin malli toimii loistavasti Sigma 100-300mm f/4 -zoomin kanssa, pannausvälystä ei ole enää ollenkaan.

Toinen mahdollinen välyksen aiheuttaja on pikakiinnityslevyalustan kuulaan yhdistävän varren kiinnittävä kuusiokoloruuvi, mikä ylläolevassa kuvassakin näkyy. Normaalisti sen peittää pieni pyöreä alumiinilevy, minkä voi poistaa painamalla sen reunaa alaspäin ja pakottamalla levyn irti liimauksistaan. Sinnekin voi pistää kierrelukitetta, vaikka ihan varuilta.

1 kommentti:

  1. No ei tämä mittään, minä hommasin maitolaiturilta FLM:n 40 mm:n kuulapään ja ei ollu kummonen, kun ei kiristynyt lukitukseen alkuunkaan. Pasha ostosh.

    VastaaPoista