2011-09-11

Syyskuun ensimmäiset revontulet!

Pari päivää sitten Auringon pinnalla tapahtui X2-luokan purkaus joka suuntautui Maata kohden. Ensimmäiset hiukkaset kerkisivät tulemaan Maan magneettikenttään jo toissapäivänä ja pommitus jatkui tänään (ja toivottavasti vielä huomenna).

Vähän vihertää jo

Ylläolevassa panoraamassa repotilanne vähän kymmenen jälkeen. Taivaalla pilvien takana voi huomata heikon viherryksen, joka ei paljaalle silmälle olisi näkynyt. Näkyvissä on myös hyvin heikko punerrus, mikä on hyvä enne revontulien suhteen.

Revontulia venerannasta

Siirryin Pikku-Sulkavan rannasta Siilinlahden rannalla olevalle venerannalle ja siitä edelleen pienelle niemennokalle.

Revontulien ensikajastus

Pientä pilvisyyttä oli kuitenkin koko ajan taivaalla ja puolen yön maissa vaikuttikin kovasti siltä että pilvet nielevät koko taivaan alleen. Vain pohjoistaivaan himmeä revontulikaari vilkkui välillä pilvien raoista.

Revontulivyö heijastuu tyynen järven pinnasta

Aktiivisuus taivaalla kuitenkin lisääntyi pikkuhiljaa ja pilvetkin alkoivat väistyä etelään. Tässä vaiheessa pystyi reposten värin jo paljain silmin aistimaan.

Revointulikiekura Siilinjärven yllä

Puoli yhden aikoihin alkoi kuitenkin näkymään liikettä itätaivaalla ja reposet siirtyivätkin ensi kertaa pitkään aikaan jopa etelätaivaalla asti.

Revontulet kirkkaimmillaan

Muutama hetki noiden kuvien oton jälkeen taivas repesi vihreään loistoonsa ja revontulet kirkastuivat tämän yön maksimiinsa. Samalla myös hernerokkasumu nousi järven ylle häiriten reposten kuvaamista.