2011-09-30

Tokinan 11-16mm f2.8 ja pallopanoraamat

Tokinan valmistama 11-16 -millinen laajakulmaobjektiivihan käy hyvin pallopanoraamojen kuvaamiseen, objektiivihan on optisesti laadukas muutamaa pientä vikaa lukuunottamatta ja tarjoaa melkoisen laajan kuvakentän rektilineaariseksi lasiksi. Tänäaamuna tilaamani Pano-MAXX -panoraamapää vihdoin tuli ja pikaiset testikuvasessiot ehdinkin sen kanssa jo järjestää. Panoraamapäästä lisäasiaa sitten myöhemmin.

Otsakkeessa mainitussa objektiivissahan on oikeastaan vain kaksi polttoväliä: yksitoista ja kuusitoista milliä, omassa käytössä aniharvoin tulee zoomirengasta pyöriteltyä muihin asentoihin. Yhdellätoista millillä pallopanoraaman voi kuvata yhteensä 16 kuvalla: kaksi riviä kuvia objektiivi 45 astetta ylös- tai alaspäin osoittaen, kuvia siis kahdeksan kappaletta per rivi. Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan: kuvat limittyvät toisiinsa erittäin vähän!

Tokina 11-16mm f2.8 pallopanoraama
(Kuvat on koodattu kolmella värillä ja niiden erotus näkyy kuvassa)

Kuten ylläolevasta kuvasta näkee, niin rivit limittyvät panoraamapallon ekvaattorilla vain noin viiden(!) asteen verran. Täten tämä metodi sopii vain kohteisiin joissa ei ole liikettä kuvien oton välillä. Yksikin saumakohtaan osuva liikkuva kohde voi pilata kuvan kertaheitolla. Panoraaman ylä- ja alaosissa on limittyviä kohtia kuitenkin reilusti, objektiivin kuvakenttähän on kapeimmillaan panoraaman keskellä leviten yläosassa.

Jos ja kun kuvien määrän minimointi ei ole kaikkein tärkeintä niin voisin suositella ottamaan kahdeksan kuvaa 30 asteen kulmassa ja yhden tai kaksi kuvaa zeniittiä varten. Nadiiriinhan joutuu joka tapauksessa yhden kuvan uhraamaan.

16 millin polttovälillä ei ole toivoakaan että koko pallopinnan saisi katettua kahdella rivillä vaan kuvia tarvitaan kolme riviä: kaksi riviä 50 astetta ylös- ja alaspäin suunnattuna ja yksi rivi siihen keskelle, kukin rivi koostuu kahdeksasta kuvasta.

Tokina 11-16mm f2.8 equirectangular
(Kuvat on koodattu kolmella värillä ja niiden erotus näkyy kuvassa)

Kuvia otetaan tällöin 24 kappaletta, limitystä on reilusti pystysuunnassa ja ihan kattavasti myös vaakasuunnassa panoraamapallon ekvaattorilla (mustaharmaa vaakaviiva kuvan keskellä).

1 kommentti:

  1. Onpa sinulla huippuhyvät tekniset tiedot valokuvauksesta.

    t. agarth.fi

    VastaaPoista