2011-10-01

Pano-MAXX, ensimmäiset käyttökokemukset

Noniin, liki viikon odottelun jälkeen Matkahuollon poika toi paketin ovelle, melkolailla kärsineen näköisessä ruskeassa pahvilootassa oli styroksipehmikkeiden seassa uusi panoraamapää: Pano-MAXX. Pienen askartelun jälkeen (johon muuten ei ohjeita mukana ollutkaan) oli kasassa seuraavannäköinen laitos:Alimpana näkyy laakeroitu pannauspää (johon kiinnitin pikakiinnityslevyn), siihen vasemmalle vaakassuunnassa kiinnittyy vaakavarsi ja vaakavarteen edelleen kiinnittyy pystyvarsi. Pystyvarren etäisyyttä pannauspäästä säädetään kulloisenkin kameran objektiivibajonetin keskikohdan etäisyyden mukaan, jos kamera ei vaihdu niin tuohon säätöön ei tarvitse koskea. Pystyvartta ylöspäin mentäessä vastaan tulee kameran varsi johon kamera sitten viimein kiinnittyy.

Vaaka- ja kameravarreessa molemmissa on millimetrimerkinnät sisääntulopupillin säätöjä varten, lisäksi on astemerkinnät sekä panorointipäässä että kameravarren nivelessä kuvaamista varten. Kuvassa näkyvät kaksi isompaa ruuvia ovat kumipäällysteisiä, niitä on kätevä operoida hanskatkin kädessä. Kamera kiinnitetään kameravarteen normaalilla neljäsosatuuman ruuvilla, Arca-Swiss-yhteensopiva pikakiinnitys olisi käytön nopeuden ja sujuvuuden kannalta kätevämpi. Alavaakavarressa on myös pieni vesivaaka, sen ihmettelyyn en itse uhranne enempää aikaa koska panoraaman suoristaminen hoituu softalla nopeammin kuin kolmijalkaa paikan päällä säätämällä.

Mukana toimitetaan kolme alumiinista pidäkelevyä (detent rings) panorointia varten. Niillä saa kameran suunnattua joka kerta samaan suuntaan mallineita varten. Levyjä on 22,5; 30 ja 36 asteen välein eli neljällä, kolmella ja viidellä jaolliset rivit onnistuvat vaihtamalla levyä. Lisälevyjä myy panorama-hardware.de viiden euron kappalehintaan.

Tein pikaisen tukevuustestin laukomalla D200:lla ja 50-millisellä Nikkorilla sarjaa niin nopeasti kuin kamera vain suinkin pystyi. Koska kameravarsi on pelkästään ruuvikiinnitteinen niin se antaa vähän periksi ensimmäisen kuvan oton aikana kiristyessään kunnolla. Maan vetovoimahan vetää koko ajan kameraa alaspäin samalla kiristäen vartta tiukemmalle. Alla olevasta animoidusta giffistä voi katsoa että liike ei ollut suurensuuri, noin yhden-kahden pikselin verran pystysuunnassa.

Pano-MAXX ja 5fps sarja @ 50mm
Liki neljän megatavun animoitu GIF, klikkaa katsoaksesi. 100% croppi kuvan reunasta.

Liki samanhintaiseen Nodal Ninjan kolmosmalliin verrattaessa Pano-MAXX on isompi, kameravarsi on pidempi (100mm vs 150mm) ja alavaakavarsi samoin. Tämä tarkoittaa sitä että tähän ostamaani malliin mahtuu isompi kamera isommalla objektiivilla. Nodal Ninjan RD8- ja RD16-pannausalustat ovat kyllä helpompikäyttöisiä mitä Pano-MAXXin mukana tuleva, mutta niistä joutuu sitten maksamaan erikseen.

DIY-versioon verrattuna parempaa on tosiaan säädettävyys myös vaakasuunnassa, parempi pannausalusta pidäkelevyineen. Tukevuuden osalta molemmat vaikuttavat riittäviltä, onhan DIY-pää tehty osittain pienelle peilikaukoputkelle tarkoitetusta jalustasta.

TL;DR


++ Halpa kilpaileviin tuotteisiin verrattuna
+ Säädettävissä isollekin kameralle
+ Tukevahko
+ Kahden vuoden takuu
+ Laadukkaasti valmistettu

- Pannauspään käyttömukavuus ei ole paras mahdollinen (vrt. RD16 mikä on säädettävissä lennosta)
- Tuote on onnettomasti ohjeistettu ja dokumentoitu
- Hidas toimitus Saksasta, tämä tosin ei ole täysin myyjän vika
- Ei kameran pikakiinnitystä

Miinukset ovat pieniä plussiin verrattuna, suosittelen ainakin alustavasti.

4 kommenttia:

 1. Hei, olen kiinnostunut tästä lähinnä edullisen hinnan ja kompaktin koon vuoksi. Voitko suositella tätä m4/3 Samyang 7.5mm kalansilmän pariksi vai tuleeko mieleen muita hyviä vaihtoehtoja? Kamerana on Olympus E-P2 ja OM-D? Onko tuote ollut kestävä usean kuukauden käytön jälkeen?

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista.

  VastaaPoista
 2. Mikä ettei, olen panoraamoja kuvannut tällä puolentoista kilon painoisen kamera+objektiivi -yhdistelmän kanssa (D200+105mm f2.8 VR) eikä panoraamapään tukevuus ole ollut ongelma.

  Hinnan ja ominaisuuksien puolesta Pano-MAXXin kanssa kilpailee lähinnä Nodal Ninja 3, mutta NN3 on vähän pienempi mitoiltaan eikä siihen saa yhtä isoa kamera+objektiivi -yhdistelmää kiinni. Toinen, halvempi vaihtoehto on Panosaurus, josta tosin uupuu tuo pyöritysalusta merkkeineen (click stopit). Click stopit ovat erittäin käteviä nimenomaan kalansilmän kanssa kuvatessa, kun ei tarvitse kuikuilla etsimeen tai laskea asteita kuvien välillä.

  VastaaPoista
 3. Panoraamapää on vielä harkinnassa. Listalla on enää Pano-MAXX tai NN3+RD8. Olen tähän asti kuvannut käsivaralta vaihtelevalla menestyksellä narun ja painon avulla.

  Onko Pano-MAXXin click stop levy kestänyt käytössäsi hyvin? Onko click stop levy valmistettu alumiinista?

  VastaaPoista
 4. Itse asiassa vaihdoin ihan äskettäin click stop -levyn 16-koloisesta 12-koloiseen (4 kuvaa -> 6 kuvaa ympäriinsä) ja tutkailin vähän tuon levyn kulumisastetta. Siinä kulkee kyllä tuon jousikuormitteisen pallon jättämä ura, mutta en sanoisi että tuo olisi lähellekään loppuun kaluttu levy vielä vaikka on ollut jo vuoden aktiivikäytössä.

  Levy vaikuttaa alumiiniselta, on hyvin kevyttä metallia. Tuossa vielä 1:1 makrokuva levyistä, oikealla olevaa kiekkoa on käytetty kerran muistaakseni.

  RD8:n hyvä puoli vrt. Pano-MAXXin pyöritysalusta on se, että click stopit saa vaihdettua lennossa.

  VastaaPoista