2012-01-01

2011-2012 -vuodenvaihteen keinovalopilarit

Uusi vuosi, vanhat aiheet. Vuoden 2011 viimeisellä tunnilla pääsin ihailemaan vielä keinovalopilareita. Keinovalopilarithan aiheutuvat ilmassa vaakatasossa leijailevien jääkiteiden heijastessa allaan olevien valojen säteitä takaisin kohti maanpintaa. Tällä kertaa show ei ollut yhtä kirkas kuin viimeksi, mutta tavallista laajempi kuitenkin, pilareita näkyi kaikkialla taivaalla. Oman mausteensa show'hun toivat ilotulitteet jotka myös omat värikkäät valopilarinsa taivaalle aiheuttivat.

Vuodenvaihteen keinovalopilaripikkuplaneettapanoraama

Kannattaa huomata kuinka osa pilareista jakaantuu kolmeen osaan yläpäästään: V-kirjaimen muotoinen valopilarin yläosa on atoptics.co.uk:n mukaan ylläsivuava kaari ilmeisesti, mikä on melko tavallinen näky Auringon halojen yhteydessä mutta harvinaisempaa näin keinovalopilarien yhteydessä.


Artificial light pillars and New Year's fireworks

Komein vaihe kesti noin 20 minuuttia eli juuri sen verran että sain pallopanoraaman kuvatuksi. Viime kerrasta viisastuneena käytin tällä kertaa Tokinan 11-16-millistä optiikkaa, f2.8 soveltuu paremmin yökuvaamiseen kuin Samyangin kalansilmän f8. Tein myös Ursan havaintojärjestelmään eli Taivaanvahtiin valopilariesitykselle oman ilmoituksensa, toivottavasti siellä joku haloasiantuntija valottaa hieman lisää ilmiöstä.