2012-01-21

Kuopion torin rakennustyömaa megapallopanoraamassa

Kuopion tori planeettanaEilen, perjantaina, tuli käytyä Anttilassa ostamassa uusi hiiri ja siinä sivussa kuvasin pallopanoraaman Kuopion torin parkkityömaasta. Tarkoituksena oli siis saada suuri, pitkälle zoomailtava kuva työmaasta ja loppu Anttilan katon parkkitila sitten pienemmällä resoluutiolla lyhyen kuvausajan ja rajallisten kuvankäsittelyresurssien puitteissa. Aikaisemmin olen käynytkin jo ko. työmaata kuvaamassa ja zoomailtavan osittaisen pallopanoraaman blogissa julkaissutkin.

Aivan ensiksi kuvasin 50-millimetrin Nikkorilla neljä riviä kuvia noin kahden sadan asteen levyiseltä osiolta. Sen jälkeen vaihdoin Samyangin kalansilmän ja kuvasin loput ympäristöstä sillä. Valotuksen kompensoin samaksi kuvien välillä, samaten sisääntulopupillin paikan muistin jopa vaihtaa jottei tulisi suuria parallaksivirheitä. Tuossa Nikkorissa on semmoinen ominaisuus että se jättää pienillä aukoilla kuvan keskelle muuta kuvaa kirkkaamman diffuusin hot spotin, joka aiheutuu kameran kennosta ja objektiivin himmentimestä takaisin heijastuneesta valosta - tämän läsikän voikin hyvälaatuisella näytöllä valmiista kuvasta havaita. Pikaisen googlauksen tuloksena olen ymmärtänyt että tämä on melko tavallinen ongelma filmiajan objektiiveissa.

Työnkulku tämän panoraaman suhteen meni niin että ensin kohdistin Huginilla 50-millin objektiivilla kuvatun toriosion panoraamasta. Muutamia maskeja lisäsin joihinkin kuviin jottei puolikkaita ihmisiä jäisi vahingossakaan valmiiseen panoraamaan. Tallensin projektin omaan hakemistoonsa ja aloin työstämään kalansilmäkuvista pallopanoraaman loppuosaa, tallensin tämänkin projektin omaan hakemistoonsa. Avasin toriprojektin uudelleen Huginiin ja yhdistin kalansilmäosion siihen käyttämällä Huginin File-valikon Merge project -komentoa. Nyt oli siis kasassa panoraama joka muodostui kahdesta erillisestä panoraamasta, kuvat tarvitsisi enää kohdistaa keskenään muutamalla kohdistuspisteellä - vasemman reunan kuvakaappauksesta voi nähdä millainen ero kuvien kulmaresoluutiossa on - ja optimoida ypr ja v eli kuvien keskinäiset sijainnit ja polttoväli.

Esikatseluikkunassa otin pois päältä kaikki kalansilmäkuvat ja annoin Huginin kasata 40 kilopikseliä leveän ja 20 kilopikseliä korkean pallopanoraaman pikkutelellä otetuista kuvista. Sama homma myös toistepäin eli 50-millisellä kuvatut kuvat piiloon ja pelkästään kalansilmäkuvista koostuva pallopanoraama kasaan samoilla mitoilla. Nämä kaksi kuvaa tarvitsi enää yhdistää - yhdistämisen olisi voinut hoitaa myös pistämällä panoraaman kasaan ns. normaalisti eli kaikki kuvat kerralla, mutta Enblend on kovin hidas gigapikselikokoluokkaa lähestyvien kuvien kanssa - joten Enblend uudestaan tulille ja neljän tunnin ruksuttelun jälkeen jättimäinen TIFF-tiedosto oli kiintolevyllä tallessa.

50-millisellä kuvattu osio näytti tältä:
Kuopion torityömaan pallopanoraaman lyhyellä telellä kuvattu osio

Kalansilmäosio puolestaan tältä, huomaa kuinka olen maskannut Huginin maskien avulla pois teleosion kanssa limittyviä kohtia:
Kuopion torityömaan pallopanoraaman kalansilmällä kuvattu osio

Ja yhdistetty pallopanoraama tältä:
Kuopion torityömaa Anttilan katolta, 2012

Jos tarkkaan katsoo niin huomaa etteivät panoraamatasot kohdistu aivan täysin kohdakkain tuolla vasemmassa reunassa, mutta se on pieni vika se. Itse asiassa koko projektissa suurimmaksi ongelmaksi muodostui se että yli kahden gigatavun TIFF-tiedostoja ei oikein saa millään auki: GIMP, Irfanview ja Saladoconverter kaikki tukehtuivat tiedostoon. Loppupeleissä piti Imagemagickilla uudelleenpakata tiedosto pienempään kokoon (Enblendin TIFF oli kokonaan pakkaamaton), tämä söi tiedostokoosta noin 70% pois.

Alla valmis panoraama pyöriteltävänä ja zoomailtavana, halutessaan voi myös vilkaista 360citiesiin jossa on pyöriteltävän pienempi (450 megapikseliä) versio samasta kuvasta:

Alhaalla keskellä on pieni pudotusvalikko mistä voi katseltavaa panoraamaa vaihtaa talvisen version ja syksyisen version välillä.