2012-01-05

Panoraamat ilmaiseksi nettiin, pieni katsaus

Tekniikan ja softan kehittyessä on nettiin avautunut useampia ilmaisia panoraamojen hostauspalvetuita, esittelen muutamia niistä tässä postauksessa. Listattuihin palveluihin voi ladata ilmaisella tilillä panoraamoja ja yleensä niitä voi selata jonkinlaisella kartallakin.

360cities (360cities.net)

360cities screenshot Avattu 2007, tavoitteenaan tuoda suuren yleisön ulottuville hyvälaatuisia pallopanoraamakuvia. Tämä on pitänyt tähän päivään asti, alle 6000 pikseliä leveitä kuvia (18 megapikseliä siis kokonaisuudessaan) ei julkaista ja lisäksi jo julkaistuista kuvista karsitaan säännöllisesti huonoja pois. Ilmaiskäyttäjien kuvat etukäteistarkastetaan ennen julkaisemista, kuvia voi kuitenkin ladata palveluun niin paljon kuin jaksaa. 360cities tarjoaa myös pallopanoraamojen upotusmahdollisuuden (niitähän tämä blogi on täynnä) ei-kaupalliseen käyttöön. Ei-kaupalliset kuvat ovat myös ilmaiskäyttäjien ulottumattomissa, esimerkiksi tämä Alias-studioilla otettu kuva poistettiin palvelusta liian kaupallisena, sama kohtalo meinasi käydä parille muullekin - minun mielestäni täysin epäkaupalliselle - kuvalle, mutta poistopäätöksistä voi aina valittaa niiden tuntuessa kohtuuttomilta tai huonosti perustelluilta. Muita kuin pallopanoraamoja ei voi ilmaiskäyttäjä palveluun ladata, ladattavan kuvan resoluution ylärajana on tallennusformaatin rajoitukset eli isoimmat gigapikselikuvat eivät lataudu ilman erityisjärjestelyjä.

Iso plussa täytyy antaa sivujen navigoitavuudesta, kartalla läheisiin panoraamoihin annetaan paitsi niihin osoittavat nuolet Flash-soittimessa, myös html-linkit kuvan alapuolelle mikä onkin viisasta hakukonenäkyvyyden kannalta, kaikki hakukoneethan eivät indeksoi Flasheja. Pieni miinus sen sijaan tulee siitä että käytetty panoraamojen katseluohjelmassa (Krpano) alkaa olemaan niin paljon lisäominaisuuksia että ne vaativat isoilla resoluutioilla tehokkaan koneen pyöriäkseen jouhevasti. Klikkaamalla itsensä koko ruudun tilaan nykiminen helpottuu onneksi.

360citiesin useimmat panoraamat ovat nähtävillä myös Google Earthissa (huom. eri palvelu kuin Maps) omalla tasollaan. Sivustolla on myös helposti navigoitava kartta.

Halutessaan kuvansa voi antaa 360citiesin edelleenmyytäviksi tulosteen tai käyttöoikeuksien muodossa, prosessin olen yhden mainostarkoituksiin lisensoidun kuvan osalta toimivaksi todennut. Prosessi toimii opt-out -periaatteella se on oletusasetus sivuille tavaraa ladatessa, jos ei halua kuviaan myydä niin täytyy muistaa ottaa pois raksi ruudusta latausprosessin yhteydessä tai vaihtoehtoisesti käyttäjätilinsä asetuksista. Lisäksi ilmaiskäyttäjät voiva saada 55% kuviensa yhteydessä näytettyjen Google-mainoksien tuloista, maksamalla 179€ vuodessa voi halutessaan kaikki kuviensa mainostulot saada itselleen.

The World Wide Panorama (worldwidepanorama.org)

World Wide Panorama screenshot World Wide Panorama (tästedes WWP) on yksi vanhimpia panoraamapalveluita. Sivuston ikä näkyy sen verraten yksinkertaisessa ulkoasussa ja hankalahkosti navigoitavassa sivustorakenteessa. Sivustolla järjestetään säännöllisesti teemoja (ns. eventtejä) jolloin palveluun olisi tarkoitus kerätä samaan teemaan kuuluvia panoraamoja, esimerkiksi viime vuoden teemana olivat metsät.

Aikaisemmin sivusto käytti pääsääntöisesti Quicktimeä, mutta QTVR:n kuollessa WWP siirtyi Flashin käyttöön. Kuvien maksimikoko on 7 megatavua tai 8000 pikseliä pitkältä sivultaan, minimissään kuitenkin 6000 pikseliä. Erikoisuutena se että mukaan voi ladata esim. ääntä panoraaman yhteydessä soitettavaksi. Täyden ruudun tilaan vaihdettaessa ladataan uusi, isommalla resoluutiolla oleva panoraama sen sijaan että käytettäisiin jo olemassaolevia elementtejä. WWP:ssä seikkaillessa saattaa edelleen tulla vastaan QTVR-panoraamoja, joita Krpano ei suostunut pyörittämään. Vain 360x180 asteen pallopanoraamat ovat sallittuja.

Panoraamoja voi selata kartalta, senkin käytettävyys on jostain 90-luvulta niinkuin koko muunkin sivuston. Panoraamoja ei voi upottaa muille sivuille. Käyttäjätunnukset täytyy erikseen anoa ylläpitäjiltä (tuonkin linkin löytämiseen meni aikaa kun sitä ei etusivulla ole), kuvia ei saa ladata teemojen ulkopuolelta. Sivusto oli alkujaan ja on edelleen akateeminen projekti ja on edelleen byrokraattisen kankea.

Gigapan (gigapan.org)

Gigapan.org screenshot Kuten sivuston nimestä voi päätellä, Gigapan on erikoistunut nimenomaisesti isojen (panoraama)kuvien hostaamiseen ja sieltä voikin löytää maailman isoimpia kuvia. Muista esitellyistä sivustoista se poikkeaa siinä että kuvia katsellaan tasopinnalta eikä pallopinnalta kuten pallopanoraamoja. Ilmaistilillä voi ladata palveluun kuvia, osallistua yhteisöön sekä upottaa omille sivuilleen viisi kuvaa, ilmeisesti ei ole mitään rajoituksia kuvien koon (ei mikään yllätys kun muistaa sivun nimen) tai määrän suhteen.

Sivusto on ulkoasultaan moderni, helppo navigoida ja kuvat latautuvat kevyen oloisesti näkösälle, täysi vastakohta siis WWP:lle. Osa kuvista on geotägätty, joten ne löytyvät myös kartalta, läheisiin kuviin ei tosin ole linkkejä 360citiesin tapaan.

Palveluun ladattujen kuvien ei tarvitse olla välttämättä valokuvia, vaan ne voivat olla vaikka suurikokoisia piirroksia, LIDAR-kuvia tai mitä nyt keksiikään. Eräs mielenkiintoisimmista kuvaajista mitä löysin on David de Loyssy, eläinkuvia todella isoilla resoluutioilla.

pan0 (pan0.net)

pan0 screenshot Pan0.net aloitti aikoinaan hostaamisen omalla avoimen lähdekoodin fspp/pan0-panoraamanpyörittimellä joka sivustolta edelleen löytyy, kehitys tosin näyttää pysähtyneen versioon 0.1.

Itse sivustohan aloitti toimintansa PR:n suhteen huonoimmalla mahdollisella tavalla eli lataamalla luvatta panoraamoja palveluunsa. Siitä nousi pieni paskamyrsky netissä. Luvattomat kuvat lienee jo poistettu palvelusta.

Palveluun voi ladata kaikenlaisia panoraamoja niin paljon kuin jaksaa, lisäksi 360citiesin tapaan lähitienoon panoraamoihin näytetään linkit ja kuvia voi selailla myös kätevän karttakäyttöliittymän kautta. Erikoisuutena pan0.net tukee myös Creative Commons -lisensointia ja mahdollistaa alkuperäisten kuvien lataamisen suoraan sivuilta. Muuten sivuston käyttöliittymä on aika epäselvä, siellä täällä on pieniä kuvia ja linkkejä joka paikkaan kuten vasemman reunan kuvakaappauksestakin näkee. Kuvat voi upottaa muille sivuille myös ilmaistilillä ja useammasta kuvasta voi kasata ns. virtual tourin eli kuvat voi saada linkittymään toisiinsa.

Oikein kiva sivusto lukuunottamatta ryvettynyttä mainettaan ja huonoa käyttöliittymää.

ViewAt (viewat.org)

ViewAt.org screenshot Viimeisenä listassa tulee ViewAt.org. Sinne voi ilmaistilillä ladata maksimissaan neljän megatavun kokoisia kuvia, maksamalla 50 euroa vuodessa kokorajoitus on 8 megatavua. Panoraamojen ei tarvitse olla pallomaisia, osittaiset panoraamat näytetään taso- tai sylinteripinnalta ja pallomaiset pallopinnalta, kuvien tyyppi on merkitty. Panoraamoja voi ladata viisi kappaletta päivässä.

Kuvat geotägätään ja jokaisen kuvan sivulla on pieni Google-kartta josta pääsee linkkiä seuraamalla isompaan karttaan selaamaan lähistöltä otettuja kuvia. Lisäksi kuvia voi selata luokittain, esimerkiksi monumentteja, luontoaiheisia tai vaikka arkaelogisia panoraamoja. Sivuston yleisilme on siisti ja yhteisökin vaikuttaa aktiiviselta; melkein jokaisella panoraamalla on kommentteja.

Erikoisuutena kuviin voi halutessan määritellä auringon paikan joka sitten katseltaessa tekee realiaikaiset linssiheijastumat kuviin. Tekee kirkkaan auringon alla kuvatuista panoraamoista yllättävän realistisia vaikka joku voi tuota ominaisuutta pitääkin häiritsevänä.