2012-02-12

Flättiruutujen vaikutus pallopanoraamoihin

Tulipa testattua miten pahasti korjaamaton kalansilmäobjektiivin nurkkien värisiirtymä vaikuttaa lopulliseen pallopanoraamaan. Alla esimerkkikuva yksittäisestä kalansilmäkuvasta, jossa efekti valkoisen lumen ja suuren vibrance-arvon (yksi värikylläisyyden säätötyökalu Raw Therapeessa) myötä näkyy erittäin selvästi. Kannattaa huomata että flättiruutu jolla vinjetoinnin poistin on vasta alustava ts. vinjetointi vähän ylikorjaantuu joka ei tosin ole kovin vakavaa.

Ongelma ei liene kovin vakava muulloin kuin talvella ulkona kuvatessa, ehkä arkkitehtuuria kuvatessa jos on kovin paljon valkeaa pintaa kerralla näkyvissä. Kalansilmät eivät ole ainoita objektiiveja jotka ko. virheestä kärsivät vaan useimmissa laajakulmaobjektiiveissa virhe näkyy. Esimerkiksi Sonyn NEX-7 korostaa vielä entisestään värivirhettä pienten pikselien takia.

Kalansilmäobjektiivin värivääristymien korjaus Raw Therapeen flat field correction -työkalulla

Korjaamaton kuva vasemmalla, keskellä korjattu ja oikealla kuvien erotus jossa värivirhe näkyy hyvin.


Alla vielä SaladoPlayerin uunituoreella 1.3-versiolla tehty pyöriteltävä 360 asteen panoraama. Panoraamoja voi vaihtaa lennosta tuon alasvetovalikon kautta, korjattu näyttää pallopanoraaman josta värivirhe on poistettu ja korjaamaton puolestaan panoraaman josta värivirhettä ei ole poistettu.

Parhaiten ero näkyy suoraan nadiiria tarkasteltaessa. Tämä panoraama on osa 20 kuvan virtuaalikierrosta jonka äskettäin kuvasin.

0 comments:

Lähetä kommentti