2012-03-26

Kuvausretki Leppävirran Konnuksen kanava-alueelle

Leppävirralla, noin 6 kilometrin päässä kyseisen pikkukunnan keskustasta on Konnus-niminen kanava-alue, jonne lintuyhdistys Kuikka järjesti linnuista ja niiden kuvaamisesta kiinnostuneille pienen ekskursion. Minäkin olin mukana, vaikka lintukuvat jäivät kahteen kappaleeseen.

Konnuksella on kolme kanavaa, joista vanhin on rakennettu jo 1800-luvun puolessavälissä. Alla pallopanoraama kyseiseltä kanavalta, kanavan sulut ovat ilmeisesti alkuperäiset 1800-luvun puolestavälistä tai ainakin niiden perilliset.


Konnus, Leppävirta in Finland

Koko alue on muutaman neliökilometrin kokoinen pieni saaristo jota halkovat kolme kanavaa ja saarien välissä virtaava joki. Virtaus joessa on tarpeeksi voimakas pitämään joen isolta alueelta sulana talvellakin, joten paikka on lintuharrastajien suosiossa, päivän mittaan muutama bongaripoppoo kävi elikoita tuolla tiirailemassa.


Little overpass at Konnus, Leppävirta in Finland

Ylläolevassa pallopanoraamassa näkyvä sillantapainen johdatteli sitten joukkion tuohon saareen (aloitusnäkymästä katsottuna vasemmalla), jossa olikin mukavuudet laavua ja nuotiopaikkaa myöten. Ilmeisesti alueeseen on panostettu enemmänkin, muillakin ympäröivillä saarilla(?) näkyi laavuja olevan ja alueen sisääntulon lähellä oli jopa pieni kauppa/kioski, joka tosin ei nyt ollut auki. Noissa ylläkulkevissa sähköjohdoissa roikkui muuten paljon vanhoja uistimia, lippoja ja hapertunutta siimaa.

Makrokuvaaja ja jääkukat Lintukuvaajat Lintuharrastaja

LintuputkiIlkka - kalansilmäkuvassa vasemmassa reunassa - kuvasi jääkukkiaan tuosta samasta paikasta valehtelematta yli kolme tuntia putkeen, varmaan pidempäänkin. Vasta kuvauskohteiden pois sulaminen jossain vaiheessa iltapäiväauringon lämmittäessä pakotti vaihtamaan kuvauskohdetta ja -paikkaa. Saa nähdä millaisia komposiittioita sieltä tulee.

Keskellä ja oikealla näkyy paikalla olleita lintukuvaajia ja -harrastajia. Keskimmäisessä kuvassa jahdataan pitkillä putkilla muistaakseni puukiipijää, itse asiassa 300mm f2.8 -tyyppinen teleobjektiivi - kuten kuvassa oikealla - olikin varsin tavallinen näky tuolla. Otin itsekin tosiaan kaksi lintukuvaa, niistä toinen alla, rajattu Xpanin kuvasuhteeseen, linnut taitavat olla variksia - näkyi tuolla joitain joutseniakin sekä koskikaroja. Lintuharrastajat kertoivat bonganneensa vielä telkkiä ja joitain muitakin tipuja.

Vastarannan linnut

Pääsin myös vertailemaan Swarowskin muistaakseni 70mm:n zoom-okulaarillista linssikaukoputkea kaukoputkiadapteroituun Sigma 100-300mm f4 -objektiiviin, Sigman perässä okulaarina oli Celestronin X-cel 8mm jonka adapteria varten juuri ostinkin.

Optisesti Sigma pärjäsi testissä oikein loistavasti, siinä missä Swarovskia vaivasi paha värivirhe, ei Sigman kuvassa siitä näkynyt jälkeäkään. Swarovskin kuva oli tosin kirkkaampi ja kontrastikkaampi minkä ymmärtää sillä onhan Sigma optisesti erittäin monimutkainen 16 lasielementillään. Kontrastin osalta Sigma tosin petrasti kunhan himmensi yhden aukon verran. Käyttömukavuudessa kaukoputki kuitenkin vei objektiivia kuusnolla ellei pahemminkin; esimerkiksi Swarovskin zoomokulaari oli parfokaalinen eli zoomatessa ei tarvinnut aina tarkentaa uudelleen eikä sen tuottama kuva ollut ylösalaisin oleva peilikuva kuten Sigmassa - ominaisuus jonka tosin voi poistaa helposti käyttämällä kuvan oikeinpäin kääntävää prismaa. Swarowski tosin on kallis kampe, pitkälti yli 2000 euroa okulaareineen.

Maisemien kuvaamisen kannalta keväinen keskipäivä ei ole mikään ideaalitilanne, joten niiden kuvaaminen jäi pariin panoraamaan:

Soutuvene talviteloilla
(Tätä kuvaa on vähän sävytetty muistuttamaan vähäkontrastisempaa filmiä, liekö onnistunut?)

Kovaa valoa ja tuommoista harmaata risukkoa. Tuon näköistä siellä oli ympäriinsä:

Laituri

Järvenselkä, Konnus

Voin tosin kuvitella että esim. loppusyksyllä tai sydäntalvella kovien pakkasten aikaan Konnus on erittäin komea paikka. Pilvien lisääntyessä ja valon muuttuessa pehmeän tylsäksi aloin katselemaan puiden rungoista jotain eliöitä makrokuvausta varten. Löysinkin sitten pari pientä kääpää, joita kuvasin syväterävyyspinoamista varten aika paljonkin.

Toinen kääpä lähikuvassa
(Kahdeksan kuvan mittainen syväterävyyspino.)

Kääpä lähikuvassa Kohdistettu "makro"pino

Ylläoleva tarkemmin tunnistamaton kääpä on tosielämässä noin kahden-kolmen senttimetrin mittainen ja se kasvoi männyn kyljessä. Kuvia pinosin yhteensä 21 kappaletta (oikealla itse pino animoituna), siltikin syväterävyyspino jäi liian lyhyeksi kuten aivan käävän yläosan ja kuvan vasemman yläreunan epäterävyydestä voi huomata. Kuvat kohdistin Huginilla ja jostain tuntemattomasta syystä Enfusella oli suuria vaikeuksia pinota kuvia jos Huginista oli tallennuksen yhteydessä valittu kuvien formaatiksi rajattu TIFF (cropped TIFF). Tallentamalla kuvat rajaamattomina kaikki kuitenkin toimi ihan normaalisti. Animoidusta pinosta voi muuten huomata jonkun pienen elikon liikkuvan käävän yläpinnalla, itse huomasin tuon vasta kotona kuvia kohdistaessa.

2 kommenttia:

 1. Tuota satuin eksymään katsomaan blogiasi kun löysin googlella Yashica tekstin + kuvat. Onnittelut nimittäin kamerasta. Tajusin pian kuvat nähtyäni että kuvasi on tuttuja bbs puolelta.

  Mutta asiani koski Yashican kuvia. Niiden kommentointi ei ollut mahdollista niin ajattelin nyt laittaa kannustuksen josko joku tuleva päivä kuvaisit vielä filmiä lisää (värinegaa ehkäpä?).

  Terveisin,
  pohjoisen savolainen

  VastaaPoista
 2. Juu on minulla tuolla jääkaapissa yksi rulla kehittämistä vailla ja kamerassakin yksi, mutta ikävä kyllä Yashican suljin jää joskus apposen auki joten sillä kuvailut ovat nyt hiukan taka-alalla. En tiedä liekö ylimääräistä öljyä vai ihan mekaanista vikaa, mutta näin siinä nyt on päässyt käymään. Mukavahan tuolla kameralla on toki kuvata. :)

  Ja joistain vanhemmista blogipostauksista kommentointilomake puuttuu blogialustasta johtuen, yritin ne palauttaa käyttöön siinä kuitenkaan onnistumatta.

  VastaaPoista