2012-03-08

Maaliskuun alun revontulet

Tänään se sitten tapahtui mitä eilen jahtasin: revontulia, taivaan täydeltä kirkkaita vihreitä ja punaisia revontulia! Havainto- ja kuvauspaikkana toimi tällä kertaa Tarina Golfin kentät, siellä kun ei juurikaan valoja ole häiritsemässä. Pieni valosaastehan ei nyt haittaakaan kun täysi Kuu kirkkaana loistaa joka tapauksessa taivaalla.

Yhdeksän aikaan kun paikalle saavuin, toivotti kuvaajan tervetulleeksi pieni ja laiskasti itäänpäin työntyvä revontulikiekura matalalla pohjoistaivaalla.

Revontulikiekura ja Kuun valossa kylpevä latu
(Nikon AF-S 35mm f1.8G -objektiivilla kaksi riviä kuvia. f2.2; ISO125 ja 30s valotusta. Tämä on muuten osa samaa latuverkostoa kuin aikaisemmin kuvaamani 20 kuvan hiihtolatuvirtuaalikierroskin.)

Revontulikiekurat pohjoistaivaalla
(En muuten huomannut ollenkaan että lenkkipolun valot sammuivat, olin niin tulten lumoissa.)

Välillä verho näytti aktivoituvan, mutta vasta tunnin odottelun jälkeen taivas viimein puhkesi täyteen väriloistoonsa kun horisonttiin pikkuhiljaa laskevan Jupiterin ja Venuksen (yo. kuvassa kaksi kirkasta pistettä vasemmassa reunassa kuusien vieressä) välistä länsitaivaalta oikein singahti kirkkaita ja aktiivisia revontulivöitä.

Revontulet räjähtävät täyteen kirkkauteensa

Tällä kertaa pääsi myös ihastelemaan vöissä kiitäneiden reposäteiden punaisia alareunoja, jotka pallopanoraamaankin tallentuivat:


Explosion of color, northern lights 2012-03-07 in Finland

Revontulivyöt Kuvaaja itse ja reposet


Revontulimössöä

Revontulikuvaamiseen kalansilmä on kyllä omiaan, alle sadan asteen näkökenttään tulista ei olisi mahtunut juuri mitään. Aktiivisinta vaihetta kesti ehkä kymmenen-viisitoista minuuttia, sen jälkeen taivaalla loimotti vain himmennyttä revontulimössöä joka sekin hiipui nopeasti pois näkyvistä kun lähtöä tein:

Revontulimössö aktiivisuusvaiheen jälkeen

Ursan ylläpitämän Taivaanvahti-verkkopalvelun havaintokartalta muuten näkee että kyseinen revontulishow oli havaittu koko Suomea myöten

0 comments:

Lähetä kommentti