2012-03-29

Photoshop CS6 suoristaa kalansilmät ja panoraamat (tai ainakin yrittää)

Uusimpaan Photoshopin versioon eli CS6:een on ympätty mukaan semmoinen efekti kuin adaptive wide angle. Kyseinen suodinohjelmahan pohjautuu "optimizing content-preserving projections for wide-angle images" -nimiseen tutkimuspaperiin joka SIGGRAPH09-tapahtumassa esiteltiin. Linkin takana lyhyt video referenssitoteutuksesta josta selviää myös Photoshop-version toimintaperiaate, ovathan ne melkein yksi yhteen samanlaiset.

Suodinohjelmaan ladattuun kuvaan siis piirretään ne viivat joiden toivotaan olevan suoria ja ohjelma yrittää parhaansa mukaan venyttää kuvaa sopivista paikoista niin että halutut linjat suorina pysyvät. Kuvasta tarvitsee vain tietää sen projektio (kalansilmä, normaali eli rektilineaarinen vai panoraama) ja summittainen kuva-alan koko. Alla kuvakaappaus Photoshop CS6:n betaversiosta jota testailen.

CS6 adaptive wide angle filter

Kuvassa siniset viivat ovat oiottuja, vihreillä viivoilla on muuten sama funktio mutta niitä on vielä käännelty jotta saataisiin pysty- ja vaakalinjat vaateriin. Voisin uskoa että tämä olisi kätevä ominaisuus perspektiivinkorjailuhommissa. Alla esimerkkikuvapari siitä miltä esimerkiksi tavallinen Samyangin kasimillisellä kuvattu kalansilmäkuva voisi näyttää jos sen tuon suotimen läpi ajaisi. Kannattaa huomata että tämä on niitä helpoimpia tapauksia kun suurin osa oiottavista linjoista kulkee liki kuvan keskustan kautta jolloin ne ovat valmiiksi jo melko suoria.

Vili jämynä Vilperi
(Kannattaa huomata kuinka kuva-alan hävikki on melko pientä kun kuvan geometriamuutokset eivät olleet järin isoja.)

Kalansilmäkuvien oikomiseen tämä suodin näyttäisi parhaiten toimivan silloin kun ei ole kovin paljoa kallistettu objektiivia ylös- tai alaspäin, tosin poikkeuksiakin on kuten ylläoleva kuvapari osoitti. Itse asiassa tulos tällöin vastaa aika pitkälle samaa mitä Huginin Panini-projektiosta saisi pihalle vähän asetuksia räpläämällä.

Panoraamoista suodin tajuaa ainakin täysin pallopanoraamojen päälle, tosin nadiiri ja zeniitti rajautuvat niistä pois kun tehdään uudelleenprojisointi pallopanoraamasta väliaikaiseen kalansilmän tapaiseen formaattiin. En tiedä odotinko liikoja vai enkö vain osannut, mutta juuri mitään julkaisukelpoista en saanut pallopanoraamojen kanssa tehtyä: suurin osa kuvista muuttui mitä psykedeelisimmän muotoisiksi jos yritti edes osaa linjoista saada suoriksi. Hyvin pienen alueen sain kerrallaan oiottua, mutta jos siihen tyytyy niin on olemassa nopeampia ja helpompiakin keinoja - esimerkiksi juuri tuo edellä mainittu Panini.

1 kommentti:

  1. Hyvä huomio kalliista uudesta Adobesta...PTGui harjoitteluvaiheessa

    VastaaPoista