2012-05-29

Halpa ja hyvä kuulapää testissä

"Jos haluaa halpaa ja hyvää, pitää ostaa kaksi tuotetta", kuuluu sananparsi joten sen tein. Aiemmin tänään UPS:n poika toi Puolasta ostetun Siruin valmistaman K-20X -kuulapään. Siruihan on kiinalaismerkki, mutta pyrkii kuitenkin erottautumaan kilpailijoistaan ns. parempana brändinä. Verrokkina toimi suoraan Kiinasta aikoinaan ostettu muuten merkitön KS-0 -kuulapää, joka aikoinaan maksoi 31 euroa, nykyinen hinta on taaloissa sama mutta euroissa vähän korkeampi.

Alla pikaisesti speksit molemmista tuotteista taulukkomuodossa.

KS-0 Sirui K-20X
KS-0 Sirui K-20X
Ostettaessa n. 31€, nykyisin vähän enemmän (Dealextreme.com) n. 100€ (foto-tip.pl)
Kuulan tiukennus on toteuttu kahdella kiristimellä. Lisäksi pannaukselle on omansa. Kiristimet ovat kumipintaisia. Kuulan tiukennus on toteuttu yhdellä kiristimellä, jonka maksimilöysyyden voi rajoittaa. Lisäksi pannaukselle on omansa. Kiristimet ovat kumipintaisia.
Arca-Swiss -yhteensopiva pikakiinnityslevy liukuesteillä. Kiinnitys jalustaan joko 1/4 tuuman kierteellä tai 3/8 tuuman kierteellä, mukana adapteri. Arca-Swiss -yhteensopiva pikakiinnityslevy, liuku- ja vääntöesteillä. Kiinnitys jalustaan 3/8 tuuman kierteellä, kierreadapteria ei mukana.
n. 475 g n. 400 g

Rakenne ja yleisilme

Siinä missä KS-0 tuli valkoisessa, lyttääntyneessä pahvilaatikossa ilman mitään dokumentaatiota ja oheissälää, oli K-20X:n mukana jopa hyvällä englannilla kirjoitettu käyttöohje, pehmeä neopreenipussukka, takuulappuset ja kuusiokoloavain. Vaikkei pussukalle käyttöä minulla henkilökohtaisesti olekaan ja käyttöohjekin on aika turha näin yksinkertaisella laitteella, niin antaa se hyvän kuvan valmistajasta ja siitä että tuotteeseen on yritetty panostaa vähän enemmän.

Siruin pikakiinnityslevy on mitoiltaan vähän pidempi kuin KS0:n vastaava ja sitä voikin käyttää molemmissa kuulapäissä. Sen sijaan halpakuulapään pikakiinnityslevy ei mene Siruihin tuon keskellä olevan tapin vuoksi, pikakiinnityslevyn kiertämiseen tarkoitettu sanka ottaa kiinni. Sangattomilla ruuveilla olevat pikakiinnityslevyt käyvät kuitenkin myös Siruihin.

Siruin pikakiinnityslevyn ruuvissa on myös kuusiokolo. Tämä tarkoittaa että sen saa avainta käyttäen helposti tiukemmalle kuin pelkällä sangalla varustetun pikakiinnityslevyn ruuvin. Sanka on myös Siruin ruuveissa, ja se on niin paksu että sitä tuskin saa paljain käsin väännettyä rikki. Pieni yksityiskohta, mutta hyvä huomata että on ajateltu kaikkea.

Molemmissa kuvissa näkyy kuulan kotelon kyljessä oleva aukko. Aukon tarkoitus on mahdollistaa kameran kääntäminen kyljelleen eli ns. potrettiasentoon. Siruin aukko on mitoitettu niin että liike pysähtyy kamera ollessa 90 asteen kulmassa. KS-0:n vastaava aukko on mitoitettu mahdollistamaan vähän yli 90 asteen liike sivulle. Siruin ratkaisu on parempi, koska kamera yleensä käännetään tasan 90 astetta eikä enempää, olettaen että jalusta on suorassa. KS-0:n kanssa joutuu vielä säätämään ettei tulisi taas vinoja kuvia.

Tärinät ja värinät kuvatessa

Kuulapäiden tärinänvaimennusta testatiin laukomalla D200:lla noin kymmenen kuvan sarja. Viisi ruutua sekunnissa, kameran nokalla oli 300mm:n objektiivi, kameran laukaisu hoidettiin langattomasti. Valotusaika oli 1/80 sekuntia, sen pitäisi peilin aiheuttamat tärinät paljastaa kuvissa. Kuvista rajattiin 256x256 pikselin kokoinen alue tarkennuspisteen kohdalta, kuvat animoitiin ja ne voi nähdä alla olevassa taulukossa, vasemmalla KS-0:lla ja oikealla Siruilla otetut kuvasarjat.


KS-0, kamera vaaka-asennossa

Sirui K-20X, kamera vaaka-asennossa

KS-0, kamera pystyasennossa

Sirui K-20X, kamera pystyasennossa


Kuten kuvista näkee, niin tukevuuseroa ei niin paljoa kuulapäiden välillä ole. Toki Sirui vie tässä pidemmän korren, mutta kolminkertaisella hinnalla sen odottaisikin. Toinen, vähän yllättäväkin havainto liittyy noihin pystykuviin, ne nimittäin ovat järjestään skarpimpia kuin vaakatasossa otetut kuvat. Veikkaisin syyksi peilin liikkeen suuntaa: vaaka-asennossa sekä peilin liike että Maan vetovoima vetävät samaan suuntaan, pystykuvissa sen sijaan peilin liikkeen ja vetovoiman välillä on suora kulma eli niiden yhteisvaikutus kameraan on pienempi. Vektorisummista höpisisi matemaatikko.

Käyttö

Koska Siruin pikakiinnityslevy on ylipitkä, voi sitä hätätilanteessa käyttää lyhyenä makrokiskona. Alla yksi makrokuva, johon pikakiinnityslevyn liikettä tarvittiin, elikko oli aidan kyljessä lämmittelemässä:

Kiiltäväkuorinen vihreä hyönteinen

Siruissa on myös vesivaa'at kaikissa kolmessa ulottuvuudessa. Yksi niistä jää tosin kamera alle, kaksi tulee kameran taakse tai sivuun, riippuen siitä miten päin on pikakiinnityslevyn kameraansa pistänyt. Eivät pakolliset näin digikameroiden ja virtuaalihorisonttien aikakaudella, mutta mukava lisä kuitenkin. Siruin päällyskumeissa oli jotain tahmeaa ainetta, pesin siitä valtaosan pois tärpätillä. Varastoöljyt kenties?

KS-0:ssa on kaksi kiristysruuvia kuulalle, Siruissa yksi. Käytännössä olen huomannut että kaksi ruuvia hidastavat useimmiten käyttöä ja ovat vain tiellä aiheuttamassa ihmetystä että "kummankos ruuvin jo kiristinkään". Siinä missä KS-0:lla on käytännössä kaksi asentoa: pallo vapaana tai pallo kiinni, saa Siruin pallon kitkaa säädettyä portaattomasti. Lisäksi kitkan voi lukita niin ettei vahingossa tule esim. vapauttaneeksi palloa kokonaan. Pallon lukitusmekanismi olikin suurin käyttöä helpottava tekijä Siruissa.

Toinen KS-0:n heikkous on se että palloa kiristäessä kamera heilahtaa toisella ruuvilla vähän ylöspäin ja toisella vähän alaspäin. Lisäksi pannausruuvin kiristys liikauttaa kameraa vähän sivulle. Nämä liikkeet ovat tarpeeksi isoja vaikuttamaan kuvan sommitteluun jo 150 millimetrin tienoilla eli heilahdus on useita asteita. Sirui ei kärsi kyseisestä ongelmasta niinkään paljoa että sitä kannattaisi edes mainita tässä yhteydessä.

0 comments:

Lähetä kommentti