2012-05-18

Puijolla

Reilu neljä sataa kuvaa, liki miljardi pikseliä ja yli 20 tuntia poltettua CPU-aikaa. Siinä tämän Puijon tornin näköalatasanteelta kuvatun 360 asteen panoraaman strategiset mitat. Sen tästä projektista opin, että Hugin tukehtuu täysin jos sille syöttää nuo kaikki kuvat kerralla. Tukehtumisraja näyttäisi olevan joko noin gigapikselin resoluutio tai sata kuvaa kohdistuspisteineen. Käyttöliittymä yksinkertaisesti muuttuu niin viipeiseksi ja kaikessa kestää niin pitkään, että käyttäjältä loppuu kärsivällisyys kaiken odotteluun ja odotteluun.
Puijon tornin näköalatasanne pikkuplaneettana
Ensimmäisellä kerralla latasin aivan kaikki kuvat Huginiin kerralla ja loin niille kohdistuspisteet. No go, softa on aivan tukossa ja muutama väärään paikkaan eksynyt kohdistuspiste heittää kuvat vinksinvonksin pitkin esikatseluikkunaa.

Toisella kerralla jaoin tosiaan panoraamaan yhdeksään projektiin, jotka yhdistin yhdeksi isoksi projektiksi (Huginin File-valikossa on Merge project -valinta, on osoittautunut käteväksi lisätoiminnoksi). No go vieläkään, kuvia ei yksinkertaisesti saanut tarvittavalla tarkkuudella kohdilleen, jossain vaiheessa horisontti erkani kuvan keskeltä parallaksin takia (ks. alla).

Kolmannella yrittämällä homma kuitenkin sujui: renderöin edellämainituista osittaispanoraamoista isot TIFF-tiedostot - kukin noin 200-300 MP/MB kooltaan, jokaiselle osapanoraamalle omansa ja latasin ne uudestaan Huginiin kohdistusta varten. Homma toimi kiitettävästi.

Kuvaaminen piti järjestää siten, että noin 25 asteen sektori panoraamasta tuli kuvattua yhdestä kohtaa ja jonka kuvaamisen jälkeen siirryin näköalatasanteen kehällä seuraavaan kohtaan ja otin samanlaisen setin kuvia uudestaan. Siirtyminen kuvauspaikasta toiseen aiheuttaa väistämättä parallaksivirheitä, mutta sille nyt ei voi mitään.

Alla koko komeus upotettuna OpenZoomilla, saisi muuten olla olemassa semmoinen näyttötila, että kuva kiertäisi reunoilla takaisin itseensä kuten 360 asteen panoraamojen kuuluisi tehdä. Kuviahan tuosta valmiista panoraamasta puuttuu vaikka millä mitalla, kuvauspaikkana kun tuo torni korkeine aitoineen on kovin hankala.

OpenZoom, paina F päästäksesi koko ruutuun. Koitin piruuttani myös Microsoftin Image Composite Editoria, sillä sain puolen tunnin odottelun jälkeen tämmöisen aikaiseksi, edellämainitut parallaksivirheet aiheuttavat panoraaman kaartumisen tuommoiseksi kehäksi: Puijon torni -maisemapanoraama Samaan aikaan tornilla oli myös kuvausryhmä, alakerran vastaanottotyttösen mukaan he olivat kuvaamassa Puijolle omaa TV-mainosta. Rocky-vaikutteet olivat selvät, kuten kuvista näkyy:

Mainoskuvausta Puijolla Mainoskuvausta Puijolla
Ja itse Puijon tornin yleisölle auki oleva näköalatasanne näyttää tältä: Puijon tornin näköalatasanne in Kuopio Itse tornihan jatkuu vielä muutaman metrin ylöspäin, mutta tuonne ei ollut pääsyä. Parempi kuvauspaikka tuo ylätasanne olisi ollut. Näköalatasanteen reunoihin on kätevästi merkitty ilmansuunnat, suoraan pohjoisessa on Siilinjärvi, idässä Kallavesi, etelässä Kuopion keskusta ja lännessä metsää. Puijon ilmansuunnat Vielä on käsittelemättä gigapikselipanoraama Kuopion torityömaasta, sekin tulee aikanaan näytille. Gigapanissa on muuten samasta paikkaa kuvattu viiden gigapikselin näkymä, kannattaa käydä vilkuilemassa.

0 comments:

Lähetä kommentti