2012-05-22

Taivaan valoilmiöiden bongailua

Pitkän linjan tähtiharrastajalla on tapana kuikuilla taivaille, päivälläkin. Eihän siellä silloin tähtiä näy (Aurinkoa lukuunottamatta) ja planeettojakin harvemmin, mutta silloin tällöin törmää mielenkiintoisiin valoilmöihin, joita tuskin moni muu tulee ollenkaan noteeranneeksi. Esimerkiksi näitä alkutalven 2010 keinovalopilareja ei tuntunut kukaan ohikulkijoista huomaavaavan ja samanlaisen kohtalon kokivat myös viime vuodenvaihteen keinovalopilarit - tosin ajankohdalla saattoi olla oma vaikutuksensa asiaan.

Salmin ala-asteen jalkapallokenttä ja keinovalopilarit II Vuodenvaihteen keinovalopilaripikkuplaneettapanoraama Keinovalopilaripikkuplaneettapanoraama
(Keskimmäisen kuvan valopilarien Y:n muotoisuus aiheutuu ylläsivuavista kaarista, haloilmiö sekin.)

Joskus tulee harvinaisuuksiakin vastaan, esimerkiksi tämä Kuun sumukaari eräältä yöltä.

Kuun sumukaari
(Kuun sumukaaren valkoisuus johtuu sumupisaroiden pienestä koosta, muuten kyseessä on sama ilmiö kuin tavallisessa sateenkaaressakin.)

Alla on vielä toinen harvinaisuus, jonka luonteesta tosin minulla ei ollut mitään käsitystä kuvaushetkellä. Ursan Taivaanvahti-palveluun tehdyn havainnon perusteella ilmiö kuitenkin tunnistettiin heijastuneiksi pilvisäteiksi ja Taivaanvahti sai ilmiöstä uuden kategorian.

Heijastuneet pilvisäteet
(Kontrastia lisätty rajusti, katso täältä miltä kuva näyttäisi ilman suurempia käpistelyjä, kenno näyttää kaipaavan puhdistusta.)

Aurinko siis paistaa havaitsijan takaa ja heijastuu tuosta järven pinnasta takaisin taivaalla, muodostaen tuommoisen X:n muotoisen kuvion pilvikerrokseen. X:n keskikohta on samalla kohtaa kuin Aurinkokin, mutta vastakkaisella puolella taivasta.

Kannattaa siis kuikuilla taivaille, sillä ikinä ei tiedä mitä sattuu näkemään. Jos ilmiön laadusta ei ole hajua, niin Taivaanvahdissa kyllä neuvotaan mielellään.

0 comments:

Lähetä kommentti