2012-06-24

Flättiboksi kalansilmälle

Aikaisemmin postailin flättiruuduista ja niiden vaikutuksista. Pidempien polttovälien objektiivien flättiruudut oli helppo kuvata peittämällä objektiivin etuelementti valkoisella pleksinpalalla ja kuvaamalla flätit jotain tasaista valonlähdettä vasten. Kalansilmäobjektiivi kuitenkin tuotti hankaluuksia, koska suuren kuva-alan (180 astetta nurkasta nurkkaan) takia pleksin piti olla erittäin lähellä etuelementtiä, josta aiheutui ongelmia.

Etulementin läheisyyden takia objektiivi heitti varjon pleksin pintaan. Lisäksi kiiltäväpintainen pleksimuovi heijasteli kameran kuvajaisen sotkemaan flättiruudun kameran takaa vuotaessa valoa. Tuloksena oli tämmöistä:

Huono flättiruutu
(Huomaa kuinka pahasti kiiltävä pleksi heijastelee kaikkea turhaa kuvaan.)

Kiillon saa pois tietysti hiomalla pleksin vaikka 1200 vahvuisella vesihiomapaperilla kauttaaltaan. Isoja naarmuja kannattaa välttää, ne kun näkyvät sitten flättiruudussa.

Sitten jäävät varjostukset. Niistä pääsee eroon kun taivuttaa pleksin objektiivin eteen ja vie objektiivin muutaman sentin päähän pleksistä. Takaa tuleva valo pitää myös blokata, siihen käy vaikka paksu musta kangas jonka alla kuva otetaan tai sisältä mustaksi maalattu flättiboksi.

Semiteknisesti piirrettynä flättiboksin suunnitelma voisi näyttää tältä:


1: mustaksi maalattu sisäseinämä, 2: mataksi hiottu kaareva pleksi ja 3: diffuusi valonlähde; iso ikkuna, pilvinen taivas, yms. Myös ylä- ja alasivut pitää peittää.

Tuloksena oli hyvin tasalaatuinen flättiruutu. Edelliset kalansilmäobjektiivin kanssa käytetyt flättiruudut olivat vähän toispuoleisia huonosta valaistuksesta johtuen, mutta näitä ei enää tarvitse korjailla mitenkään.

Minulla ei ole kauttaltaan 180 asteen tuottavaa kalansilmää (ns. circular fisheye), mutta voisin arvella että tämän mallisen boksin voi adaptoida niillekin käyttöön jos pleksiä taivuttaa tarpeeksi myös pystysuunnassa. Kuumailmapuhaltimella voi pleksiä notkistaa taivutuspuuhia varten.

Jos yksi pleksi ei riitä diffusoimaan valoa tarpeeksi niitä voi kasata tuohon eteen vielö lisää. Täytyy vain muistaa että nuo absorboivat tehokkaasti valoa, vaikka valkeita ovatkin. Tavallinen paperi ei tuohon käy, koska se ei ole riittävän tasalatuista, flätti jää laikukkaaksi.

0 comments:

Lähetä kommentti