2012-06-13

Kukkajahdissa Juankosken Huosiaisniemessä

Kyllä vain, kukkasiakin voi joutua jahtaamaan. Tällä kertaa jahdin kohteena olivat lehtotikankontit, joiden esiintymisalueet näillä levyesasteilla rajoittuvat harvoille lehtoalueille, kuten Juankosken Huosiaisniemeen. Alue on osa suurempaa Pisa-Kypäräisen Natura-aluetta Ala-Siikajärven kupeessa. Pisa ei ole se kalteva torni, vaan läheinen vaaranhuippu. Paikka oli siis sama kuin viime kesänäkin, silloin vain olimme myöhässä, tikankontit olivat ehtineet kuihtua.

Lehtotikankontin kukinto näyttää tältä:

Lehtotikankontti

Sivulta katsottuna tuo keltainen osa muistuttaa kenkää tai tossua, siitäpä tuon lajin nimi onkin peräisin monessa kielessä.

Kielonkukat Lehtotikankontti

Pimeän tullen itikatkin väsyivät kiusaamaan kuvaajia ja vetäytyivät lehtien alle lepäämään. Jos näin kesäaikaan metsään eksyy, niin verkollinen itikkahattu on pakollinen varuste. Hifistelijä tietysti ostaa apteekista jotain "Ohvia" tujumpaa (ja kalliimpaa) myrkkyä.

Itikka lehden alla


Alla vielä upotettuna Saladoplayerilla tehty pieni virtuaalikerros lehtojensuojelualueella. Navigointi kuvien välillä on tällä kertaa pienilä nuolilla, jotka ovat panoraamassa suoraan alhaalla; vihreä vie syvemmälle metsään, punainen taas niemenkärkeen.


Kuiviin kangasmetsiin tottuneille tuommoinen lehtoinen alue on melko trooppisen oloista, heinien ja varpujen sijaan aluskasvillisuus on saniaisia ja lehtikasveja.

2 kommenttia:

 1. Komeeta on, sano. Sekä maisemat, että panoraamat. Teknisessä mielessä ainakin täydellisyyttä hipovia. Saat tuon kovan dynamiikan loistavasti vangittua ja kuitenkin lopputulos näyttää hyvin luonnolliselta, eikä miltään överiksi menneeltä HDR:ltä. Teetkö muuten näitä ollenkaan työksesi? Ainakin kiinteistövälitysbisneksessä luulisi nimittäin olevan kysyntää etenkin arvokiinteistöjen kohdalla.
  Pari teknistä huomiota. Tuo navigointi alhaalla olevilla nuolilla on loistava juttu, huomattavasti parempi kuin ne esim. 360Citiesin häiritsevät nuolet jokapuolella kuvaa. Mutta punavihersokea kun olen, niin kuin kai noin 10% miehistä, niin tuon punaisen nuolen hahmottaminen vihreästä kasvillisuudesta oli välillä vaikeaa. Toisekseen, joku voi tykätä, mutta minun silmääni nuo keinotekoiset lens flaret ovat liian... noh, keinotekoisia.

  VastaaPoista
 2. Juu, Enfuse tekee kyllä naturellia jälkeä. Enpä ole tainnut varsinaiseen HDR-kuvankäsittelyyn koskea sen jälkeen kun aloin Enfusea käyttämään.

  Ainoa kaupallisuutta lähestyvä keissi oli tuo Uutis-Jousi -kierros, jonka työharjoittelun ohessa tein.

  Auttaisikohan jos noiden nuolien värit olisi vähän kirkkaammat (tai kirkkaammin rajatut) tuohon taustasta erottumiseen? Lensflaret ovat tulleet jäädäkseen, mutta voi olla että flarebitmappi vaihtuu toiseen, tuo oletusbittikartta on aika keinotekoisen näköinen tosiaan.

  VastaaPoista