2012-08-22

Sigma 10mm f/2.8 EX DC HSM -objectiivin Lensfun-kalibroinnin tulokset

Sain lainaksi kyseisen kalansilmän. Kiva peli, tarkentaa lähelle (käytännössä etulinssiin asti) ja on terävä täydeltä aukolta alkaen. Koska objektiivin polttoväli on tuo 10 milliä, niin palloapnoraamaa varten tarvitsee kuvia vähintään kuusi kappaletta: viiden kuvan vaakarivin ja yksi nadiiria/zeniittiä varten.

Alla kuvaparivertailu Samyangin ja Sigman välillä, molemmat kuvat täydellä aukolla. Samyangin kuvan verhoaa tuommoinen palloaberraation aiheuttama huntu, joka laskee kuvan kokonaiskontrastia. Kulmaresoluutio on myös Samyangissa pienempi kuvan keskellä, mutta isompi reunoilla.


(Kuvan keskeltä.)


(Kuvan reunasta.)

Kuvat on korjattu väriaberraation ja vinjetoinnin suhteen. Itse Lensfun-tulokset alla:

<lens>
    <maker>Sigma</maker>
    <model>Sigma 10mm f/2.8 EX DC HSM</model>
    <mount>Nikon F</mount>
    <cropfactor>1.5</cropfactor>
    <type>fisheye</type>
    <calibration>
      <distortion model="ptlens" focal="10" a="0.00057" b="-0.02738" c="0.00014" />
    </calibration>
</lens>

6 kommenttia:

 1. Hieno blogi sinulla ja itsekkin ajattelin aloittaa kuvaamaan pallopanoraamoja. Mutta mitäs linssiä suosittelisit aloittelijalle, jos linssin pyhittää pallopanoraamoihin?

  Kamera on täyskennoinen, jolloin ilmeisesti Samyang 8mm croppikennoille tarkoitettu fisu piirtäisi täyden ympyrän. Olenko ymmärtänyt oikein ja sopiiko Samyang siihen tarkoitukseen?

  Terveisin: urgenus (at) gmail piste com

  VastaaPoista
 2. Samyangista pitää vastavalonsuoja sahata irti, mutta kyllä se tuossa tarkoituksessa toimii. Vastavalosuoja paikoillaan kuva näyttää tältä ja ilman vvs:ää kuva ei ole ihan täysin ympyriäinen. Tietysti pikseleitä menee ihan helvetisti hukkaan, pallopanoraamasta tulee joku 6000 pikseliä leveydeltään esim. D700:lla. FX:n kuva-alan tehokkaiten käyttävät 15-16 millin kalansilmät, esim. Sigman 15-millisestä olen kuullut hyviä juttuja. Harmittaa kun en kopannut itselleni Nikonin 16mm f2.8 Ai -kalansilmää kun sen olisi 40 eurolla saanut.

  VastaaPoista
 3. http://www.verkkokauppa.com/fi/product/37255/dbcvt/Samyang-AE-14mm-f-2-8-IF-ED-UMC-Aspherical

  Siinä Nikonin täyskennoille edullinen laajakuva. En vaan tiedä sopiiko oikein pallopanoraman kuvaamiseen, koska vaatisi todella monta kuvaa.

  VastaaPoista
 4. Noissa rektilineaarisissa objektiiveissa (kuten tuo Samyang, jonka itsekin omistan) on se, että kuvia tarvitaan paljon enemmän kuin samanpituisella kalansilmällä. On toki mahdollista kuvata pallopanoraama kahdeksalla kuvalla tuon Samyangin kanssa, mutta se vaatii erittäin tarkkaa kuvaamisprosessia, koska kuvat limittyvät erittäin vähän. Siksi näissä hommissa suositaan kalansilmiä.

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen blogi. Ensikertaa tarkemmin tutustuin pallopanoraamoihin kuva&kamera messujen luennolla tämän vuoden maaliskuussa, mutta jäi tuolloin lähinnä takaraivoon hautumaan. Kesällä tuli hommattua sigman 10mm/2.8 fisheye muuhun tarkoitukseen, mutta soveltuisi ilmeisesti varsin hienosti tuohonkin. Vai soveltuuko? Monella kuvalla tuollaisen pallopanoraaman saa sigmalla tuotettua? Vaatii varmastikin jalustan, mutta onnistuuko ns. perusjalustalla ja peruskuulapäällä? Kuinka pitkä prosessi noin kokonaisuutena tuon pallopanoraaman saaminen "julkaisukelpoiseksi" on noin käsittelyvaiheessa?

  VastaaPoista
 6. Tottakai soveltuu. Oikeastaan mikä tahansa linssi sopii (pallo)panoraamakuvaamiseen, pidemmällä putkella pitää vain ottaa enemmän kuvia. Sanoisin että tuolla Sigmalla on parasta ottaa yksi rivi kuvia hiukkasen alaviistoon (5kpl) ja vielä yksi ylöspäin eli yhteensä kuusi kuvaa. Neljän kuvan vaakarivillä jäisi aukkoja panoraamaan.

  Panoraamapää on oikeastaan pakollinen lisävaruste kuvaajalle, pallopanoraamoja kuvatessa tulee mukaan myös lähellä olevia kohteita (etuala ja mitä siinä kolmijalan alla onkaan), ja parallaksivirheiltä välttyminen säästää aikaa sitten panoraamoja kasatessa ja käpistellessä. Itse aloitin kuvaamisen 7 euroa maksaneella tee-se-itse panoraamapäällä, josta siirryin parempiin kotitekoisiin ja lopulta kaupalliseen malliin.

  Kokenut käpistelijä kasaa panoraaman noin vartissa, vähän kuvaus-, softavalinnoista ja resoluutiosta riippuen. Puolesta tunnista tuntiin per panoraama ei liene kovin kaukana keskivertoajasta, kun pätsäillään nadiiri ja tehdään HDR-blendauksia Enfusella. Hyvin kuvatusta panoraamasta ei tarvitse kloonailla juuri mitään kasaus- ja kohdistusvirheitä piiloon, tässä auttaa juuri hyvä ja oikein säädetty ja käytetty panoraamapää.

  VastaaPoista