2012-09-26

Syksyinen Tiilikka

Kuten viime vuonnakin, järjestettiin tänä syksynä ruskaretki Tiilikajärven kansallispuistoon. Tällä kertaa pallopanoraamojen kuvaamiset jäivät vähemmälle, koska viime kerralla niitä tuli otettua aika paljon. Sen sijaan keskityin uuteen kameraan tutustumiseen. Tarkoituksena oli myös säästää akkuja mahdollista tähtikuvaussessiota silmälläpitäen, mutta taivas oli liki tauotta pilvien peitossa.

Venäjänhiekja, Tiilikkajärven kansallispuisto

(Samyang 14mm f2.8 ja D800, linkin takaa löytyy täysikokoinen kuva.)

Ruska oli kaiken kaikkiaan edellä viime vuotiseen verrattuna, lehtipuut olivat jo aika paljaita. Yöllä kikkailtiin sitten ledilamppujen ja nuotion valossa:

Valopallo Tiilikan sillan edessä
(Yksi kuva valopallolle, kaksi taustan valaisuun ja yksi isolla herkkyydellä taivaan ja nuotion heikon kajon paljastamiseen. D800 ja 35mm f1.8G, toimii yllättävän hyvin täydellä kennolla.)

D800:sta sen verran että suuri pikselimäärä pakottaa laukaisemaankameran varovaisesti, tärähtämättömien kuvien ottaminen on vaikeaa. Esimerkiksi 50mm objektiivi on perinteisesti vaatinut suljinajaksi 1/50s tai lyhemmän käsivaralta kuvatessa, mutta D800:lla kuvat tuntuvat tärähtävän aina 1/100s ajoille asti. Iso ja painava peilikoneisto varmasti vaikuttaa asiaan.

Iso resoluutio tietysti täyttää kiintolevyt ja muistikortit nopeasti, mutta muistin hinnat laskevat koko ajan. Ikävä kyllä ostamani 16 gigan 266-nopeuksinen muistikortti (Kingston Elite Pro) ei yksinkertaisesti ole yhteensopiva kameran kanssa‽

Muutamaksi minuutiksi kerrallan tähtitaivas paljastui sumun ja pilvien takaa, mutta siihen se aina jäi. Astrotrac jäi tällä reissulla työttömäksi.

Tiilikan nuotiopaikka tähtitaivaan allaHerkkyyttä sai nostaa ISO 3200 asti ilman kuvanlaadun romahtamista, iso hyppäys entisestä kamerasta, jolla kipuraja oli noin ISO 800. Esimerkiksi ylläoleva pallopanoraama on kuvattu herkkyydellä ISO 1600 ja kuvat pienensin kymmeneen megapikseliin ennen panoraaman kasausta (resoluutiota oli jo ihan tarpeeksi), kohinaa ei juuri näy missään.

Kelo ja tähtitaivas

Sunnuntai-aamu olikin jo sitten aurinkoisempi.

Pitkospuut

2 kommenttia:

  1. No ei se D800:n tärähtävyys siitä isosta peilikoneistosta pelkästään johdu. Ihan samankokoinen se on kuin muissakin täyskennoissa ja filmikameroissa joille se 1/f sääntö on kehitetty. Enenmminkin se on kiinni siitä että isomman resoluution kuvista se tärähtäminen näkyy helmpommin kun niitä katsotaan 100% kropeista.

    VastaaPoista
  2. Enpä tiedä, D7000:n pikselitiheys on suurempi eikä ainakaan itselläni ollut yhtä vaikeaa saada teräviä kuvia sillä vrt. D800.

    VastaaPoista