2012-10-21

Valoa kahden miljoonan vuoden takaa

Eilen illalla oli ensimmäinen selkeä taivas noin kuukauteen. Tietenkin, selkeää kesti noin puolentoista tunnin ajan, mutta siinäkin ajassa ehdin käydä kuvaamassa seurantalaitteen kanssa Andromedan galaksia (M31 eli NGC 224). Syvän taivaan kohteena tuo on helppo kuvattava: nousee korkealle taivaalla, iso ja kirkas. Oikeastaan liiankin kirkas, galaksin tähtimäinen keskiosa on helppo valottaa täysin puhki, eivätkä galaksin kierteishaarat vielä edes erotu kuvassa.

Astrotracin suuntausta helpottamaan asensin puhelimeen App marketplacesta vesivaakaohjelman ja ainakin kahden ja puolen minuutin valotuksiin pääsi ilman mitään viiruuntumisia. Pidemmittä lätinöittä, tuolta se sitten näyttää:

M31 eli Andromedan galaksi
(Itse M31 tietysti tuo kirkkain galaksi, seuralaisgalaksi M110 näkyy M31:n kirkkaan ytimen yllä ja ytimen alla, kello viiden suunnassa näkyvä tähtimäinen kirkas kohde on toinen seuralaisgalaksi M32. Kuvaa klikkaamalla pääsee näkemään astrometry.net-botin tunnistamat kohteet.)

Kuva suoraan kamerasta on keltaisenharmaa, kiitos valosaasteen, mutta korjaamalla valkotasapaino ja venyttelemällä histogrammia sieltä paljastuvat nuo himmeät kierteishaarat ja niiden pölypilvet. Alla vielä yhden suhde yhteen -rajaus isosta kuvasta:

M31 eli Andromedan galaksi (rajattu)
(Yhdeksän kuvaa pinottu tätä varten. Kohdistuksen tein Huginissa ja pinoamisen Enfusella.)

Tähdet alkavat vähän leviämään (ns. star bloat) histogrammia venytellessä, mutta ei ole Raw Therapeeta lukuunottamatta mitään softaa millä pääsisi 16-bittisiä tiedostoja käsittelemään niin saa kelvata toistaiseksi.

Yhden ruudun ehdin myös näppäisemään toisesta kohteesta: Lyyran rengassumusta (M57) ennen taivaan pilveytymistä. Tämä valikoitui kohteeksi lähinnä helpon sijantinsa ansiosta, Lyyran nelikulmion alareunan tähtien välissä se majoilee, ne ovat nuo kaksi kirkasta tähteä kuvassa keskellä alhaalla.

Lyyran rengassumu (M57)

Insertissä on nelinkertaiseksi suurennettu rajaus itse kohteesta, tuommoisia pieniä värikkäitä rinkuloita nuo planetaariset sumut tuppaavat olemaan.

0 comments:

Lähetä kommentti