2013-03-30

Pyrstötähti, galaksi ja revontulia

Nyt se on vihdoin kuvattu, nimittäin komeetta C/2011 L4 tai tutummin PANSTARRS, josta jo aikaisemmin povailinkin nättiä pyrstötähteä keväiselle iltataivaalle. Juuri ja juuri tuo on vielä paljain silmin nähtävissä Andromedan galaksin alapuolella, mikäli eivät vaikka revontulet tai valosaaste muuten syö näkyvyyttä. Optimistisimmista kirkkausennusteista siis jäätiin aikalailla.

Komeetta PANSTARRS (C/2011 L4) ja Andromedan galaksi M31

Ylläoleva kuva siis näkymä noin 170 mm:n polttovälillä, meno tiivistyy vielä viikon ajan jonka jälkeen kohteet alkavat liikkua kauemmaksi toisistaan. Alaosan vihreä ja yläosan punertava hehku johtui kirkkaista revontulista, joita tänään heti auringonlaskun jälkeen näkyi eri puolilla Suomea.

Kuva on koostettu yhteensä 31:sta 15 sekunnin mittaisesta osavalotuksesta, olin laiska ja hutaisin vain Astrotracin tien viereen ja suuntasin sen vähän sinne päin. Eipä komeettoja voikaan oikein pitkillä valotuksilla kuvata, kun kiitävät taivaalla yllättävän nopeasti. Kuvien kohdstus hoitui Huginilla ja pinoaminen Photoshopilla - smart objectit ovat siihen hommaan ihan käteviä.

Haminalahden revontulipanoraama

Sattuipa pyrstötähti laajakulmaisempiinkin kuviin, ylläolevassa panoraamassa sen löytää tuolta vasemmalta.

0 comments:

Lähetä kommentti