2013-06-19

Hämärähommia Haida ND 1000x Pro II MC -harmaasuotimen kanssa

Haida ND 3.0 Pro II

Kyllästyin odottelemaan Verkkokauppa.comista Hoyan NDx400-harmaasuodinta, joten otin katseen kohti halvempia ja toivottavasti nopeammin saatavilla olevia vaihtoehtoja. Isot pojat intternetissä olivat kehuneet Haidan kymmenen aukkoa himmentävää harmaasuodinta, joten tilasin sellaisen. Hintatietoisille tiedoksi, tuon saa aika edullisesti Digitarvikkeesta. Kyseisestä lasinpalasta on kaksi versiota; uudempi, kalliimpi ja oletettavasti optisesti parempi versio noista on Pro II -tunnuksella merkitty, joka on edeltäjästään poiketen monikalvopäällystetty ja ohutmallisella kiinntysrenkaalla.

Sateenkaari ja maatila järven rannalla

Eniten mietitytti tuon harmaasuotimen värintoisto, moni erittäin tumma harmaasuodinhan päästää lävitseen infrapunaa joka värjää kuvan magentaksi (kameran kennon värisuotimet ovat noilla taajuuksilla läpinäkyviä, siitä magenta). Tämä ei olisi täydellisessä maailmassa ongelma, mutta kamerat ovat (lievästi) herkkiä infrapunalle. Tämä herkkyys taas johtaa värien vääristymiseen jota ei mielekkäästi voi korjata. Tässä asiassa uudempi tekniikka on vanhaa parempaa; kennon edessä olevat infrapunafiltterit ovat vuosi vuodelta muuttuneet jyrkemmiksi eli yhä vähemmän ja vähemmän infrapunaista valoa lävitseen päästäviksi.

Harmittavasti valmistaja ei ole laittanut julkisesti näkösälle spektrimittauksia suodattimesta eikä nopea googletuskaan paljastanut käyttäjäin tekemiä läpäisymittauksia.

Haida 1000x ND Pro II -harmaasuotimen väritasapaino
(Molemmissa kuvissa Raw Therapeen päivänvalovalkotasapainoasetus, jostain syystä kameran oma automagiikka arpoi harmaasuotimen kanssa magentan valkotasapainon.)

Kuten yltä näkee, niin pientä punertumista on kuvassa havaittavissa. Punerruksen määrä ei kuitenkaan ole sellainen etteikö tuon saisi halutessaan täysin korjattua. Tältä osin suodin saa hyvän arvosanan.

Aamuaurinko yläpilven läpi
(Ainoa turvallinen tapa kuvata suoraan kohti Aurinkoa on harmaasuotimen läpi.)

Lasipintojen tasaisuudenkin tarkistin heijastamalla suotimen pinnasta Auringon kuvatuksen seinälle, niiden kanssa kun ollut aikaisemmin ongelmia. Tästä testistä suodin sai täydet pojot, Aurinko heijastui seinälle täysin pyöreänä. Myöskään pitkällä (300mm) polttovälillä otetuissa aurinkokuvissa ei näkynyt suotimesta aiheutuvia virheitä, kuten haamukuvia tai pehmeyttä.

Kameran automaattitarkennuksella ei tunnu paljoa tekevän näin voimakkan suotimen kanssa, vaan tarkennus on tehtävä live viewillä tihrustamalla tai ennen suotimen paikoilleen ruuvaamista. Jos käyttää lisähimmennykseen Haidan kaverina jotain toista suodinta, ei aina edes live view ole avuksi.

Vene laiturissa

Lasipinnat ovat hyvin ohuita eli vinjetointi paljoa lisäänny suodinta käytettäessä. Myöskään suotimen kehys ei helpolla tulee mukaan kuvan nurkkia mustaamaan, koska kehykset nousevat vain kolmen millimetrin verran kierteiden yläpuolelle. Harmi vain että suotimen kehys on alumiinia, messinki luistaisi sujuvammin kierteissä eikä olisi yhtä kolhualtis.

Suihkulähteen vesisuihku Perämoottori ja veneitä
(Järven pinta rauhoittui mukavasti harmaasuotimen ja polarisoivan suotimen yhteisvaikutuksesta.)

0 comments:

Lähetä kommentti