2013-08-31

Syysyön revontulet

Kävipä niin että olin linnunratakuvauskamppeita kasaamassa ja valmistelemassa kotiinlähtöä, kun huomasin pohjoistaivaalla lymynneen revontulikaaren aktivoituvan. Taivaalle kipusi nopeasti vöitä ja säteitä, jotka kohosivat kohti zeniittiä. Kello oli tässä vaiheessa noin kaksi, aiemmin - yhdentoista maissa - rantaan kävellessä olivat reposet myös olleet aktiivisina, mutta se purkaus oli ilmeissti jäänyt lyhyeksi. Otin videota tulista, tällä kertaa kameran omaa timelapsemoodia käyttäen.Jostain syystä kuvan kirkkaus vaihtelee (ns. flicker), johtuneeko sitten objektiivin himmentimen epäsäännöllisyyksistä? Ei pitäisi, koska naputtelin koko session täydellä aukolla jolloin himmentimen ei pitäisi juuri liikkua. Pitää selvitellä asiaa. Semmoinen varoituksen sana vielä D800:n ja Sigman 35-millisen käyttäjille että timelapsetilassa kamera yrittää käyttää automaattitarkennusta, vaikka tarkennus olisi siirretty takanäppylään. Jos tarkennusta ei kamera saa kohdilleen, niin kuvat jäävät ottamatta - tarkennusmoottori vain sutii äärettömän ja minimitarkennusetäisyyden välillä.


Autumn night by the lake in finland

Nouseva kuunsirppi valaisi maiseman nätisti, vaikkei siitä ihmissilmällä paljoa pääsytkään nauttimaan. Mutta kamera sentään pystyi tallentamaan värit; taivaalta voi bongata panoraamassa muutaman satelliitinkin jättämät viirut, yllättävän ruuhkaista tuolla ylhäällä näyttäisi olevan.

2 kommenttia:

 1. Hyviä kuvia ja timelapseja

  Mutta en ihan ymmärrä tätä kohtaa:

  >timelapsetilassa kamera yrittää käyttää automaattitarkennusta, vaikka tarkennus olisi siirretty takanäppylään.

  Miksi et laita tarkennusta manuaaliseksi?

  VastaaPoista
 2. Laitoinkin, ilman sitä ei olisi onnistunut timelapsekuvauskaan. Mutta miksi kamera edes yrittää timelapsen aikana tarkennella, sinne tänne sahaava tarkennus pilaa taatusti videon. Sitä paitsi, kun on takanäppylällä tarkentanut jo jonkin aikaa, niin tuli vain yllättyksenä kun kamera haluaakin tarkennella minne sattuu, vaikken sitä ole niin käskenyt tekemään.

  Vaikuttaa pieneltä lapsukselta firmwaren koodanneiden jamppojen osalta.

  VastaaPoista