2013-09-25

Tiilikan maisemia

On se aika taas, nimittäin jokavuotisen valokuvauspainotteisen ruskaretken Tiilikkajärven kansallispuistoon. Tällä kertaa yöpyminen tapahtui Tiilikkajärven pohjoisosan autiotuvassa (Koseva) eikä Uiton vuokrakämpällä. Vähän epämukavammat laverit tuolla on nukkua, mutta näkyihän siellä silti unenpäästä kiinni saavan. Tamperelainen lintuharrastaja, joka oli aiemmin tullut tuvalle torkkumaan, kuorsasi tosin äänekkäästi.

Katso myös Tiilikkareissu vuosilta 2011 ja 2012. Varsinkin aikaisempi blogipostaus sisältää paljon pallopanoraamoja paikalle hamuaville.

Valoisaa ensimmäisenä iltana ei ollut montaa tuntia, aika meni lähinnä paikkoihin tutustuessa ja makkaraa paistellessa - kuten asiaan kuuluu. Jännästi muuten järveä halkoo pitkä niemenkärki sekä pohjoisen (Pohjoisniemi, yllättäen) että etelän (Kalmoniemi) suunnasta. Järven keskellä ne melkein yhtyvät ja tuli tuota vähän kokeiltua että pystyisikö kahlaamaan niemeltä toiselle. Ei ainakaan rannasta vielä viiden metrin päässä ollut puolta pohjetta syvempää. Limainen kivipohja ei houkutellut pidemmälle kävelylle.

Tiilikkajärvi illalla
(Kymmenen minuutin valotus iltahämärissä tappoi aallot ja hävitti pilvet näkyvistä.)

Varpaisjärveläisestä marketista sattui vähän yllättäen löytymään 25 cm:n mittaisia kemian voimalla toimivia valotikkuja, niitä piti uhrata muutama valomaalaamiseen. 25 kappaleen paketti tikkuja kustansi huimat 2 euroa ja risat. Melkein täysi Kuu onneksi valaisi muuten valosaasteettomat maisemat.

Valokäytävä

Juuret liekeissä

Lauantaina kiersimme sitten järven itäpuolelta Uitolle. Matkalla tuli vastaan useampi majavapato, kaikki hylättyjä; osa kuitenkin vielä sen verran tuoreita etteivät olleet kaadetut puut ehtineet harmaantua. Tämä majavalampi oli heti patikkamatkan alussa ja polun vieressä olikin kyltti varoittamassa reviiriään tiukasti suojelevista majavista. Koivujen suuri määrä jäi vähän mietityttämään: kasvaako tuommoinen pato niin hitaasti, että koivut ehtivät kostealla paikalla kasvamaan noin paljon pituutta ennen kuolemistaan?

Majavalampi

Rantakivi

Pitkiin valotuksiin tuolla tuli keskityttyä muutenkin, nyt kun kerran tonninen harmaasuodin on hommattuna. Tämä ruutu on kymmenen puolen minuutin valotuksesta laskettu ImageJ:llä. Vastaa siis viiden minuutin mittaista valotusta.

Venäjänhiekan kiviä

Kalmoniemen delta

Villen näkemyksen samoista maisemista voi vilkaista hänen blogissaan.

2 kommenttia:

  1. Onpas tutun oloinen hiekkasärkkä! :)

    -Ville

    VastaaPoista
  2. Sulla on muuten horisontti vinossa siinä. :p

    VastaaPoista