2013-11-13

Valosaastesuotimen testailua

Siitä on nyt tasan vuosi aikaa kun kirjoittelin ns. redhancer-suotimen käyttömahdollisuuksista valosaasteen (osittaiseen) blokkaamiseen. Eilen posti kantoi pienen paketin Bulgariasta, jossa oli sisällä Marumin valmistama DHG Redhancer -suodin. Koska marraskuun pilvisyysluvut ovat mitä ovat, niin tähtitaivaaseen suodinta ei pääsene ihan lähiaikoina kokeilemaan. Pitää tyytyä terrestriaaleihin kuvauskohteisiin kuten ulkovaloihin.

Marumi DHG Redhancer -suotimen vaikutus natriumlamppujen sävyyn
(Molemmissa kuvissa on käytössä Raw Therapeen hehkulamppuvalkotasapainoasetus.)

Suotimen efekti ei ole ihan yhtä vahva kuin itselleni uskottelin, mutta selvästi kuvassa näkyvä kuitenkin. Natriumlamppujen emissioista voimakkain eli keltainen häviää melkein kokonaan, mutta punainen sävy jää vielä jäljelle. Ei onneksi lähellekään yhtä voimakkaana. Ehkä erityyppiset natriumlamput käyttäytyvät eri tavoin spektrinsä suhteen?

Astrokäyttöön tehdyt suotimet blokkaisivat sitten jo todella hyvin tuon kusenkeltaisen, mutta niiden saatavuus muissa kuin tuumamittaisissa okulaariholkkikoissa (1,25" ja 2") on vain vähän niin ja näin, ja kalliitakin ne ovat - 72 millin suodinkierteellä tämä Redhancer maksoi vain 25 taalaa.

Suotimen pinnoitukset ovat ilmeisen hyvät, koska edes kirkkaimman lampun haamukuviota ei näy missään. Mielenkiintoista on myös että suotimen väri tuntuu vaihtuvan ympäristön valoista riippuen, esimerkiksi tietokoneen LCD-näyttöä vasten suodin on hennon vihertävä, mutta pilvisen päivän valo värjää suotimen kevyen vaaleanpunaiseksi, samaten energiasäästölamppujen keinovalo. Valotehoa tuo ei syö muuten juuri nimeksikään.

Päivitys 20-11-2013: Joudunkin syömään sanani noista hyvistä pinnoitteista ja heijastusten vähäisyydestä. Tarvittiin vain huonommin suunniteltua ja suunnattua ulkovalaistusta ja kyllähän flareja alkoi kuviin ilmestymään. Eivät nuo vielä järin isoja tai monilukuisia ole, mutta onhan se ikävää kun joutuu kehunsa jälkikäteen perumaan.

Valosaastesuodin testissä, osa 2
(Oikeanpuolimmaisessa kuvassa näkyvän ison rakennuksen yläpuolella olevat valoläiskät ovat linssiheijastuksia.)

0 comments:

Lähetä kommentti