2014-01-19

Kuumat pikselit ja raw-softat

Pitkiä aikoja valotellessa kuviin kertyy kirkkaita, yleensä värillisiä pisteitä eli kuumia pikseleitä. Lyhyillä valotuksilla ja uusilla vehkeillä nämä eivät yleensä ongelmaksi muodostu, mutta valotusten pidentyessä - vaikkapa harmaa- tai infrapunasuotimien kanssa - näitä pieniä pisteitä alkaa kuviin ilmestymään jatkuvasti lisää. Koska yhden pikselin arvo poikkeaa niin kovin suuresti sen kaikista naapureista, olisi periaatteessa hyvin triviaalia suodattaa pois kuumat pikselit.

Alla vertailukuvajono muutamasta raw-softasta: Raw Therapee 4, Adobe Camera Raw 8 (identtinen Lightroomin kanssa), Corelin Aftershot Pro, Capture One Pro 7 sekä DxO Optics Pro 9.

Kuumat pikselit ja raw-softa

Oletuksena Raw Therapee ei edes yritä tehdä jumiville pikseleille yhtään mitään, mutta pistämällä täppä hot pixel removal -kohtaan sekä käyttämällä impulse denoisea kaikki kuumat pikselit ovat kuvasta kadonneet.

Adoben Camera Raw poistaa jumipikseleistä osan, mutta aika paljon niitä vielä kuvaan jää. Ruuvaamalla kohinanpoistoa isommalle osa niistä katoaa, mutta jäljelle jäävät erottuvat kuvasta vielä pahemmin. Tarkkasilmäinen pikselinnysvääjä myös huomaa että siinä missä osa kuumista pikseleistä näkyy selvinä pareina Raw Therapeen kuvassa, ovat ne pitkulaisia ACR:n tuottamassa kuvassa, mikä kertoo huonosta väri-interpolaation (demosaic) laadusta.

Capture One sen sijaan tekee erinomaista jälkeä ja ihan oletusasetuksillaan. Ruuvamaalla single pixel maskin täysille kaikki häröpikselit katoavat kuvasta. Demosaicin laatu on myös C1:ssa hyvällä tolalla. Aftershot Pro sen sijaan ei loista tässä testissä muulla kuin nopeudellaan: raw-kuva tallentui alle sekunnissa.

DxO Optics Pro sen sijaan teki oikein mukiinmenevää jälkeä, vaikka olikin ohjelmistoista kaikkein hitain - mikä onkin aika saavutus kun Raw Therapeekin on mukana.

0 comments:

Lähetä kommentti