2014-02-15

Tähtitaivaskuvista taustataivaan epätasaisuuksien poisto IRIS-ohjelmalla

IRIS on ilmaisohjelma tähtikuvien käpistelyyn. Sillä voi kohdistaa, kehittää, pinota, binnata, korjata sekä yhdistää kuvia ja varmaan paljon muutakin. Iriksen käyttöliittymän ollessa kuitenkin sitä mitä se on, niin pieni ohje tähtikuvien taustataivaan puhdistukseen lienee paikallaan.

Mitä laajakulmaisempi kuva on ja mitä matalemmalla kohde on, sitä todennäköisemmin taustataivaalta joutuu jotain siivoamaan. Tämä Orionin tähdistökuva on hyvä esimerkki siitä miltä matalalla oleva laajakulmakuva näyttää (tähtikuvauksessa kaikki metriä lyhemmät polttovälit ovat laajakulmia). Kuvan alanurkka loistaa kuin joulukuusi eikä yläosankaan taustataivas vielä kovin musta ole, tummansininen vain. Sumut, ne mitkä ylipäätään erottuvat, erottuvat taustasta vain vaivoin.

IRIS: gradientin poisto tähtikuvasta
(Orion taustan poistolla ja ilman. Himmeä sumumateriaali häviää helposti taustataivaaseen, valosaastesuotimesta huolimatta.)

Ensimmäisenä halutaan tietysti avata kuva josta tausta poistetaan. Kuvan tulisi olla 16-bittinen syvyydeltään, PNG-muotoiset tiedostot tuntuvat toimivan kaikkein varmimmin. Sitten kannattaa avata komentorivi-ikkuna, sen löytää Iriksen työkalupalkista:


Kun kuva on auki, se tallennetaan Iriksen omassa PIC- tai FIT-formaatissa, jotta se on myöhemmin helppo avata uudelleen. Tallennus tehdään komennolla save <tiedostonimi>, esimerkiksi save orion; tiedostopäätettä ei tarvitse antaa. Tallennettu tiedosto on Iriksen asetusikkunassa osoitetussa working path -sijainnissa, taitaa olla oletuksena C-aseman juuressa.

Kun kuva on tallessa, Processing-valikon takaa löytyy kohta Remove gradient (polynomial fit). Se aukaisee ikkunan, jossa voi valita taustataivaan tunnistuksen herkkyyden (background detection) sekä taustan poiston tarkkuuden (fit precision). Balance background color -täppä yrittää tehdä taustasta mustan, kuten avaruuden pitääkin olla. Ikkuna näyttää kutakuinkin tältä oletusasetuksillaan:


Hetken odottelun jälkeen kuva on täynnä pieniä ristejä, näiden ristien pitäisi olla aina taustataivaan kohdilla. Jos haluaa klikkailla kätensä kipeäksi, niin ristit voi kuvaan asettaa myös käsin, siihen komento on pointon. Komento pointoff palauttaa normaalin kursorin.

Kun taustataivas on tunnistettu, syntetisoidaan taustataivas komennolla synthe. Riippuen taustagradientin poiston tarkkuudesta (fit precision), tuloksena syntynyt kuva saattaa näyttää joltain näistä:


(Vasemmalta lukien high, medium ja low fit precision. Mediumia käytin, high alkoi jo ylikorjaamaan ja loi virheitä kuvan reunimmaisille alueille.)

Tässä vaiheessa kannattaa katsaista taustataivaan kirkkain kohta ja ottaa sieltä RGB-arvo talteen - sitä tarvitaan myöhemmmin taustataivaan poistossa. Liikuttelemalla kursoria kuvan päällä RGB-arvo näkyy IRIS-ikkunan oikeassa alanurkassa, tuhannen tarkkuus riittää kunhan pyöristää ylöspäin. Tässä tapauksessa se on noin 16 000 eli taustataivas on aika kirkas.

Taustataivas kannattaa tallentaa omaksi kuvakseen, taaskin komennolla save <tiedostonimi>, vaikka save sky. Kun taivas on tallessa, avataan alussa tallennettu tähtikuva uudelleen, komento siihen on load <tiedostonimi>, tässä tapauksessa load orion.

Kun tähtikuva on auki, vähennetään siitä taustataivas komennolla sub <tiedostonimi> <offset>. Komento kuuluisi siis tässä tapauksessa sub sky 16000, tuo offset-arvo on taustataivaan kirkkaimman osan arvo, juuri se joka otettiin aiemmin talteen. Sen jälkeen kuvan voi tallentaa PSD:nä, komento on savepsd <tiedostonimi> ja nyt sitä voi lähteä venyttelemään ja ihmettelemään josko kaikki gradientit ovat kuvasta lähteneet.

Vielä esimerkkikuvapari komeetta PANSTARRSista, uuden version taustataivas on huomattavasti rauhallisempi:

Komeetta C/2011 L4 (PANSTARRS) ja Andromedan galaksi

Andromedan galaksi M31 ja komeetta PANSTARRS

Aiheesta muualla

* Astrosurfin sivuilla on englanniksi ohje taustan poistoon.
* GradientXterminator on kaupallinen Photoshop-plugari samaan hommaan.
* Maksullinen Startools osaa myös saman homman.
* Myöskin maksullinen PixInsight hoitaa homman.
* Jos on kova jätkä niin tätä voi tehdä myös käsin kikkailemalla Photoshopin gradienttityökalun kanssa.

2 kommenttia:

  1. Ole hyvä vain, Roope.

    Huomasin muuten ihan sattumalta että jos Threshold-ikkunasta klikkaa auto-niin kuva päivittyy ja taustataivas hväiää jo tuon ensimmäisen askeleen jälkeen. Eli välitallennuksia ei periaatteessa tarvita.

    VastaaPoista