2014-02-17

Megaprojektin viimeinen pihaus, HUHHU KATSO JÄTTIPANORAAMA

Eipä mennyt viime viikonloppu hukkaan, opettelin pakon edessä käyttämään Saladoconverterin DeepZoomTileriä komentoriviltä. Mutta tässäpä vihonviimeinen mulkaisu Kuopion torille, projekti joka sai alkunsa jo kolme vuotta ja kolme kuukautta takaperin, noin suurinpiirtein.

Marraskuu '13 ja helmikuu '14 ovat projektin kaksi viimeis(in)tä panoraamaa. Alla koko komeus vielä helposti sulattevassa kuvamuodossa: Kuopion otrin vaiheet tähän päivään asti

3 kommenttia:

 1. Hieno projekti, ja iso kuin kuvassa näkyvä rakennelmakin! "Vihonviimeinen" on tyypillinen adjektiivi tälläisissä projekteissa, jotka pitää viedä loppuun samaa rataa. Muistuttaa juuri noita kaupungin hankkeita, vaikka niissä saman asian toistaminen ei ole pitkällä aikavälillä tehokkain tapa hoitaa asioita. Mutta kuvaamisessa ankara järjestelmällisyys ja säännöllisyys yleensä helpottaa katsomista. :) Gigapikselipanoraamat on kyllä hieno tapa kuvata, ja aikaulottuvuus on sitäkin hienompaa. Olen itsekin aloitellut kuvaamaan panoraamoja, ja olen täällä hakemassa tietoa zoomattavista panoraamoista.

  http://jari.byethost4.com/panoraamasivu.php

  VastaaPoista
 2. Tuli nyt kokeiltua Saladoa, mutta on muutama syy miksi pysyn edelleen pan0-viewerissä:

  1. Hugin ei osaa tallentaa cubic projection -muotoon, enkä tiedä nopeaa tapaa siihen
  2. Saladossa zoomaus ei aina toimi Chrome-selaimella. Google Map -moduuli puolestaan reistailee Operassa.
  3. Vaikka Salado tarvitsee paljon vähemmän muistia, niin se kuluttaa prosessoritehoa paljon enemmän kuin pan0
  4. Upottaminen kotisivulle on monimutkaisempaa. En keksinyt tapaa, jolla mihin tahansa kuvaan voisi siirtyä suoraan, ilman, että se pitää avata esim. flashin valikosta.
  5. Kuvaan pokkarilla, ja siksi vaakasuuntainen resoluutioni on vain n. 10 000 - 15 000 pikseliä. Isompi ei taida maksaa vaivaa.
  6. Pan0 näyttää kyllä 12 000 x 6000 kuvat. Muistin kulutus n. 250 Mt.
  7. Käytän kuviani myös off-line, jolloin kuvaa ei tarvitse ladata netin kautta.
  8. Netissä jopa kannattaa käyttää rajallista kuvanlaatua, jolloin isompiresoluutioisen kuvan voisi vaikka myydä CD-levyllä.
  9. Jostain syystä Pan0 näyttää vähän aidommalta. Erityisesti zoomatessa Salado käyttäytyy omituisesti
  10. Gigapikselit vaatii liikaa prosessoritehoa. Edes jako kuudella (kuution sivuihin) ei auta kovin pitkälle.
  11. Ehkä tärkeimpänä: Gigapikselikuvat ovat luonteeltaan hyvin kaksiulotteisia. On mielenkiintoisempaa kuvata maastoa esim. googlen tyyliin tietä myöden, tai vaikka hilana, jolloin kamera tuodaan oikeasti lähelle kohdetta.

  VastaaPoista
 3. 1: kuution sivuiksi tallentaminen onistuu kyllä Huginilla. Tekee mallineen jossa sama pallopanoraama on avattu kuuteen kertaan eri asentoon (pannaus vasemmalle, oikealle, ylös, alas ja taakse), heittää projektioksi rektilineaarisen ja foviksi 90 astetta. Kuvapyramidia ei Huginilla saa tosin aikaiseksi.
  2: Chromen Flash tuntuu olevan vähän sitä mitä sattuu.
  4: tuota varten on plugari joka lukee urlista kuvan nimen ja heittää suoraan sinne. Panozona ei nyt toimi, niin en muista sen nimeä.
  6: pitkä aika vaan odotella että noin iso kuva latautuu kokonaan.
  9: SP zoomaa sinne minne hiiren osoitin osoittaa, minusta ainakin ihan helvetin kätevää.
  11: Gigapikkelsit eivät sovi joka aiheeseen, se on totta. pan0:lla ei pysty näitä kuvia edes näyttämään.

  VastaaPoista