2014-03-09

Tähtiä kalliolouhoksen suojissa (viikon panoraama #10)

Puolikuu loistaa taivaalla, tuuli ujertaa hylätyn kalliolouhoksen kivien välissä. Puitteet tähtikuvaukselle eivät olleet mitenkään ideaalit, mutta viimeksi kuvaamaan on päässyt viitisen viikkoa sitten, joten mahdollisuus on pakko käyttää hyväksi. Huonolla tuurilla tämä on viimeinen mahdollisuus kurkata taivaalle ennen öiden vaalentumista kesän lähestymisen myötä.


Astrophotography in the old quarry in finland

Keväinen tähtitaivas muutenkin on vähän outo lintu: Linnunrata kulkee matalalla länsitaivaalla ja etelätaivaalle on noussut pieniä, himmeitä ja minulle pääosin tuntemattomia tähdistöjä kuten Korppi, Malja, Vesikäärme ja Sekstantti. Useimmat mielenkiintoiset kohteet teleobjektiivilla kuvaavalle ovat nimenomaan Linnunradan tasossa, kun taas galaktisen pohjoisnavan suunnassa - joka on keväällä korkealla taivaalla - on lähinnä galakseja ja pallomaisia tähtijoukkoja. Ne ovat varmasti komeita kohteita, mutta yleensä hyvin pieniä.

Alla kuitenkin OpenZoomilla zoomailtava mosaiikki (miksi panoraamoja tähtitaivaalta kutsutaan mosaiikeiksi?) Kassiopeian ja Perseuksen rajamailta - Kassiopeian helposti tunnistettavasta tupla-v:stä vasemmalle. Mittakaavasta sen verran että kuva-ala kattaa noin kahdeksan asteen levyisen kaistaleen taivaalta, verrokiksi nyrkki ojennetussa kädessä on noin kymmenen asteen levyinen.(Paikkaa taivaalla on vaikea hahmottaa etsimen läpi, siitä nuo mustat alueet kuvan laitamilla.)

Alueella on paljon avoimia tähtijoukkoja isoalaisen Kaksoistähtijoukon lisäksi: tiivis Messier 103 sekä NGC-kohteet 559, naapurukset 654 ja 663 ja 957. Tähtijoukot ovat parempia kohteita visuaalisesti tarkasteltuina, valokuvassa ne tuppaavat herkästi palamaan puhki ja tähdistä katoaa väri siinä samalla. "Pieniä timantteja mustalla sametilla" on kuvaus jonka muistan, siihen on helppo yhtyä vaikka katsoisi Kaksoisjoukkoa vain kiikareilla.

Panoraaman ylävasemassa nurkassa näkyy myös kaksi laajahkoa sumualuetta: Sielu- ja Sydänsumut. Noiden kuvaaminen on ollut suunnitelmissa, jahka kuuton yö tässä joskus olisi.

Tee-se-itse-henkisille harrastajille vielä pari kuvaa puisesta tolppajalustasta, jota samalla testasimme. Kannattaa huomata kuinka alajalkojen kiinnitys tolppaan on toteutettu: tolppajalan kolme vaakajalkaa kiristetään ruuvilla kiinni joka kulkee puolisuunnikkaan muotoisen puukappaleen läpi. Ruuvi kiristää vastapuolen jalan paikalleen ja puukappale vastaavasti tukee naapurikappaleita. Patent pending, kuulema.

Tolppajalusta tositoimissa


Astrotrac tolppajalustalla

0 comments:

Lähetä kommentti