2014-06-24

Hö halojaa? (viikon panoraama #26)

Tänään on itäisen Suomen taivaita koristanut harvinaisen kirkas ja laaja-alainen haloilmiö. Poikkeuksellisesti olin hereillä jo ennen kuutta joten kävin sitä aamulla kuvaamassa.

Aurinko nousee halojen kanssa

Kuvassa sisimpänä oleva rengas on tavallinen 22 asteen halo, kirkastumat sen molemmin sivuin ovat sivuaurinkoja ja sivuauringoista vaakasuunnassa läpi kulkee horisonttirengas. Diffuusi pystysuuntainen kirkastuma heti Auringon ylä- ja alapuolella on aurinkopilari. 22 asteen renkaan yläosassa näkyvä kirkastuma on 22 asteen ylläsivuava kaari, se on siitä jännä halomuoto että se muuttaa muotoaan suuresti auringon korkeuskulman mukana: matalalla olevalla auringolla se on tiukan V-kirjaimen muotoinen ja se alkaa levitä vaakasuunnassa auringon korkeuden taivaalla kasvaessa kunnes se melkein kokonaan sulautuu 22 asteen haloon auringon korkeuden ollessa 70 astetta.

Seuraava värikäs kaari on sitten 46 asteen ylläsivuava halo, joka koskettaa yläosastaan väärinpäin olevaa sateenkaarta muistuttavaa zeniitinympäristön kaarta (ZYK). Kirkas ZYK on taivaalla aina sykähdyttävä näky, mutta se on yleensä niin korkealla että harva sitä noteeraa.

Alla vielä rankasti epäterävällä maskilla (USM) revitelty kuva, josta halot paljastuvat selvemmin. 46 asteen ylläsivuavan kaaren ulkopuolella näyttäisi olevan vielä jokin kaari, mutta luulen sen olevan kuvankäsittelyn luoma harha. Pölypallerot kennolla sen sijaan ovat todellisuutta.Joskus 22 asteen ylläsivuavan kaaren kaverina näkyy myös Parryn kaaria, kuperana tai koverana. Tällä kertaa Parry oli mukana koverana, eli se täydensi 22 asteen ylläsivuavan yläosaa.Kaari melkein häviää ylläsivuavan kirkkauteen, mutta rankka terävöitys paljastaa sen kuitenkin.Myöhemmin iltapäivällä horisonttirengas kasvoi sen verran pituutta että se kiersi jo koko taivaan. Renkaaseen ilmestyi myös kolme melko harvoin nähtävää kirkastumaa eli 120 asteen sivuauringot sekä Wegenerin vasta-aurinkokaaren ja horisonttirenkaan risteyskohdan muodostama kirkastuma. Tässä vaiheessa Taivaanvahdissa alkoi olemaan jo ihan tajuton kuvatulva.

Halot taivaalla
(Kannattaa huomata kuinka 22 asteen ylläsivuava kaari on muuttunut lokinsiivistä tuommoiseksi 22 asteen haloa myötäileväksi kaareksi.)

Kello yhteentoista mennessä Aurinko oli noussut jo sen verran korkealle että 46 asteen ylläsivuava kaari oli kadonnut ja jäljelle oli jäänyt pelkkä himmeä 46 asteen rengas. Näiden kahden erottaminen toisistaan ei ole aina ihan triviaalia. Korkeammalle noussut aurinko paljasti myös värikkäät 46 asteen allasivuavat kaaret auringon molemmin puolin.

HaloplaneettaPS. Missä viikon panoraama viime kuukauden ajalta? Kuvaamatta, kiitos luiskahtaneen välilevyn.

0 comments:

Lähetä kommentti