2014-08-16

Pottupeltomaisemia

Lähdenpä sotkemaan summittaiseen suuntaan pyörällä ja katsotaan minne päädytään -metodi toimii hyvin uusiin kuvauspaikkoihin tutustumisessa. Tällä kertaa tie vei Kasurilan ja Kumpusen kylän välille, Tarinagolfin kenttien eteläpuolella oleville savolaisittain isohkoille pelloille. Joku pohojanmaalainen saattaisi tuolla ahdistua kun tuntuu että seinät kaatuu päälle eikä oikein näe minnekään.

Pelto ja tie Kuun valossa
(Superhypermegakuu se siellä vain yrittää paistaa pilvikerroksen läpi.)

Kuu ja pilviä
(Kuu juuri ennen pilveenmenoa, on jo niin pimeää että pilvet saa enää juuri ja juuri mukaan kuvaan polttamatta Kuuta pelkäksi valkoiseksi kiekoksi sysimustalla taustalla.)

Aakee laakee on hyvä, jos tarkoituksena on kuvata taivaan ilmiöitä kuten reposia. Valosaaste ei ole hyvä, ja sitä ilmeisesti tuolla riittää kun pilvenhattarat värjäytyivät pohjoistaivaalla ihan keltaisiksi. Etelätaivas värjäytyi vähemmän, osin Kuun ansiosta, mutta on sitä valosaastaa sielläkin.Kameraa ulkouluttaessa huomaa kuinka nopeasti yöt ovat tässä kolmen viikon aikana pimentyneet. Kun kolmisen viikkoa takaperin riitti viiden sekunnin mittainen valotus, nyt alkoi jo puoli minuuttia samalla aukkoarvolla olemaan pahasti alivaloinen - siitäpä syystä tuo yllä oleva pallopanoraama onkin vähän kohinainen erityisesti varjoissa. Kuuttomana talviyönähän ei edes puoli minuuttia sata kertaa suuremmalla valotusarvolla (siis f/1.4 ja ISO1600 verrattuna f/8 ja ISO100) vielä tuo kummoista kirkkautta kuvaan kunhan Kuu ei paista.

Kymmenen minuuttia sen sijaan tuotti oikein mukavan kuvan ja näyttäisi siltä että kohta voisi alkaa tähtiviirukautta avaamaan.

Pilvirantuja pottupellon yllä

Pellolta pois lähtiessä odotti peltotien päällä ohut sumukerros, piti toimia nopeasti koska pienikin tuulenvire kuljettaa tämmöiset pois. Sumupanoraamoissa pitää melkein aina käyttää Huginin maskeja, koska sumu siirtyy niin paljon rivien välillä vaihtaessa. Tälläkin kertaa oli selviä katkoja näkyvillä usvassa eli panoraama tuli kasattua kahteen kertaan.

Peltotie sumussa
(Tuolla oikealla, ihan reunassa näökyy jotain pönttöjä. Olivat varmaan ampiaispesiä, koska jatkuva surina kuului sieltä. En pistoksen pelossa uskaltanut mennä tarkistamaan.)

0 comments:

Lähetä kommentti