2014-09-11

Kuopiohenge, ainakin melkein

Kiitos Kuopion ruutukaavan tekijöille pitkistä, suorista, ja suurinpiirtein itä-länsi-suuntaisista kaduista. Idea Kuopiohengestä taisi syntyä vuosi sitten kuvatessa Kuopiossa vieraillutta yötivolia, samaan aikaan tivolin valoshow'n kanssa Kallaveden päällä mollotti punainen täysikuu. Mallailinkin että Kuu saattaisi näkyä jonkun kadun päästä - ihmiset, rakennukset ja sen semmoiset tuovat mukavasti Kuukuviin mittakaavaa.

Kuopiohenge

No, kuten arvata saattaa ei kaikki mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Kuu nousi vähän liian pohjoisesta, jotta sen olisi saanut kadun päähän silloin kun se irtoaa horisontista tai on vielä osittain horisontin alla. Huomisiltana Kuu nousee taas liian etelästä, se jäänee tuolta paikkaa eli Kauppakadun päästä tuonne Pankkitalon taakse.

Kuopiohenge sarjakuvana

Koska kadut kulkevat kokolailla rinnakkain, saman ilmiön voi todistaa vaikka Tulliportinkadulta, bonuksena kuvaan saa ihmisen tekemän kuunsirpin yhden rakennuksen katolta. Ellei pääse vähän katutasosta ylöspäin, vaarana on se että korkeammat autot peittävät näkyvyyden horisonttiin kriittisillä hetkillä, Tulliportinkadulla on ainakin linja-autoliikennettä paljon pysäkkien lukumäärän takia. Vaikkei uskoisi, niin Kuu kulkee taivaalla melkoista haipakkaa, siinä kisassa jää linja-auto kakkoseksi.

Photographer's Ephemeris -palvelun mukaan Aurinko nousee tänä vuonna ruutukaavan kanssa suunnasta 17. syyskuuta - siis viikon päästä. Aurinko nousee tuolloin kello 6:42 eli ei enää jumalattoman aikaisin. Suuren kontrastin takia Auringon kuvaaminen on kuitenkin helvetin vaikeaa jos aikoo saada kuvaan sävyjä sekä etualalle että valopalloon.

0 comments:

Lähetä kommentti