2014-09-13

Revontulimyrsky multimediaspektaakkelina

Korona puiden yllä

Ennusteet pitivät paikkansa. Maan magneettikenttään saapui kaksi melkein samanaikaista varattujen hiukkasten vyöryä muutama päivä takaperin tapahtuneesta Auringon koronan massapurkauksesta.Maan tasossa alle kahdenkymmenen metrin näkyvyyden aiheuttanut sumu pakotti tähtäämään ylemmäs. Kuvauspaikaksi valikoitui Maaningan Käärmelahdessa sijaitseva vanha louhos, jossa on pohjoispuolelta avoimeksi hakattu mäki. Eikä siellä valosaastekaan haittaa eli mikäs siinä kuvaillessa taivaan tulia.

Vihreä revontulikorona

Revontulikorona loisti taivaalla melkein koko illan. Parhaimmillaan reposet ulottuivat pitkän matkaa etelätaivaalle. Mieleen tulivat 1990-luvun lopun pakkasyöt kun kävimme pikkuveljen kanssa katselemassa punaisena loimottanutta taivasta järven jäällä. Tosin punaista oli tällä kertaa vähemmän taivaalla.

Punavihreä revontulikorona metsästä

Männynkikkare ja revontulia

Punaisia ja vihreitä revontulia puiden yllä

Revontulikruunu metsästä

Otin käsivaravideota tuosta revontulikoronasta, siitä nähnee kuinka nopeasti se muuttaakaan muotoaan. Harmi että D800 on niin huono näissä vähän valon videoissa, kuvaustoverin Canon 5D mkIII - jonka sulkimen napsetta voikin videolta kuulla - suoriutui hommasta paljon paremmin.Nopeasti muotojaan muuttaneita revontulivöitö

Pitkät revontulisäteet

Revontulet tosiaan, kahden aikoihin länsitaivaalle ilmestyi hienosti lepattava revontulikaari. Alla modeemin jäädyttävä GIF, joka on kuvattu noin 30 sekunnin aikana. Kuten näkyy niin reposvöitä tulee ja menee ja väritkin vaihtuvat välillä aika tiuhaan.


Kun giffilinjalle lähdettiin niin sama sitä jatkaa. Seuraava kiemurtelu on kuvattu n. 40 sekunnin aikana. Jos olisi ollut toinen kamera ja sille linssit ja rensselit, niin olisipa saanut komeita timelapsen pätkiä. Nyt on tyytyminen giffeihin.


Punavihreä revontulikorona

Revontulivöitä Maaningan yllä

Kirkas revontulikorona puiden yllä

Kirkkaita revontulisäteitä

Silhuetit ja revontulia

Yksinäinen, monivärinen revontulisäde

Tästä tilanteesta se illalla lähti. Paksu sumu ja hiljaa kiemurteleva revontulivyö pohjoistaivaalla.

Revontulten alkusoitto

3 kommenttia:

  1. No nyt on silmäkarkkia! Täytyy kerta toisensa jälkeen palata ihastelemaan näitä, kun oman viikonlopun saldo oli yksi suttuinen kuva sammuvista reposista. Parempi onni (ja tarkennus) ensi kerralla. Muutenkin todella mielenkiintoinen blogi, kun maisemat ovat osittain tuttuja ja sekä astro-, että panoraamakuvaus kiinnostaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitti. Se on tuo tarkennus varmaan kriittisin osa yökuvaamista. Videolla kuvaileva kaveri joutui heittämään kaikki kolme sataa kuvaa menemään koska oli tarkentanut ohi äärettömän. Harmitus oli kuulemma ollut kova kun oli kotona koneella kuvat ekaa kertaa aukaissut.

    VastaaPoista
  3. Huhhei, on voinu olla melkonen fallos otsassa.

    VastaaPoista