2014-10-11

Taivaanrantuja ja hylättyjä paikkoja

Autio maatila Kasurilassa

Siilinjärven Kasurilassa, pientaloalueen meluvallin takana ja umpeen kasvaneen pihatien päässä, heti Savon radan kyljessä nököttää pieni maatila. Oikeastaan paremminkin maatilan osa - perimätiedon mukaan talot ovat olleet ison Olkinuoran tilan renkien käytössä, mutta toisaalta sijainti junaradan varressa antaisi olettaa kyseessä olevan ratavartijan mökin.

Ruohojen ja horsmien valtaamassa pihassa on punainen tupa (kuinkas muuten), kaksi kaivoa ja pari pienempää piharakennusta. Aiemmin täällä on tullut aina jänöjä vastaan, mutta tällä kertaa piha oli aivan tyhjä. Täysikuu muuten syö melkein kaikki tähdet taivaalta, eli vastaisuudessa lienee paras jättää tähtiviirukuvailut muihin Kuun vaiheisiin. Tietysti sininen taivas on aina parempi kuin keltainen, sellainenhan tuo olisi jos ei olisi hämärää.

Lato ja tähtitaivas

Käärmelahden louhokselta muutama sata metriä Maaningalle päin tulee vastaan peltoaukea, jolla on lato. Vähän ovat seinät kenollaan joka suuntaan, mutta sehän tekee paikasta vain kuvauksellisemman. Sisälle en tosin uskaltautunut, ei ole kiva jos katto putoaa niskaan.

Samalla kertaa tuli opittua myös se että kameran akku kannattaa vaihtaa ennen kuvausurakan aloittamista, mutten jää sarja helposti kesken. Nyt akku kyykähti vaivaisen 83 ruudun jälkeen, suunnitelmissa oli kuvata tuplasti pidempään.

Vanha kalliolouhos ja tähtitaivas
(Hirveä etsiessä tuli vahingossa valomaalattua, ei näytä yhtään pöllömmältä.)

Takaisin ladolta louhokselle tallatessa selvisi sitten että sinne oli tullut kuvauskaveriksi hirvi. Ei se itseään missään vaiheessa näyttänyt, mutta rymysi muuten vaan läheisessä pusikossa kovaan ääneen. Kuumotti. Villen kanssa nakkelimme sitten kiviä hirvityksen niskaan, ja kyllähän se lopulta tajusi lompsia tuonne mäen päälle tekemään sitä mitä ikinä hirvet siellä tekevätkin.

Samalla tuli testattua sähkötoimista objektiivinlämmitintä. Oikeasti kyseessä on RC-auton renkaiden lämmitykseen myytävät pannat, joita sa Kiinasta noin kahdella kymmenellä eurolla neljä kappaletta. Tavalliseen objektiiviin riittää kaksi kappaletta, kumpikin pitää kytkeä tarranauhoilla toisiinsa päistään kiinni että yltävät linssin ympäri. Ilmeisesti viritys toimii, kosteutta ei tiivistynyt Samyangiin tunnin aikana yhtään.

Revontulia ja tähtirantuja

Noin viikkoa aiemmin oli ollut kuuton yö, tosin revontulet toivat vähän väriä taivaalle muttei mitään erikoista. Sellainen yö, jolloin on ihan liian pimeätä jos aikoo maisemaan jotain sävyä saada. Parempi jättää kuuttomat yöt siis syvän taivaan kuvaamiseen, silloin voi vaikka naputtaa valotuksia Kaliforniasumusta.

Tämä talo sen sijaan ei ole hylätty:

Tyyni järvenpinta ja viirutähtiä

Kalmoniemen usvaiset tähtiviirut
(Tiilikasta.)

0 comments:

Lähetä kommentti