2014-11-15

Valomaalausta ledein, laserein ja kemiallisesti

Kun päivät ovat harmaita ja yöt keltaisia, niin on melkein pakko keksiä jotain värikkäitä tai ainakin kirkkaita valonlähteitä kuviin. Lidlissä sattui olemaan kaappiin asennettava led-valosarja, joka sai luvan antaa kaikkensa valomaalausmiekkaprojektiin. Ledit nippusiteellä kiinni metrin mittaiseen puulistaan, mukaan pieni lyijyakku ja kytkin. Tadaa, miekka on valmis, ei kun maalailemaan maisemia.

Pelastustie

Valomaalauskokeilu LED-kaappivalosta tehdyllä "valomiekalla"

Valomaalauskokeilu LED-kaappivalosta tehdyllä "valomiekalla"

Paljaan ledin valokuvio nyt ei kuitenkaan ole kovin tasainen valon määrän saatika sävyn suhteen. Suoraan eteenpäin sävy on ihan hyvä noin 20 asteen keilassa, mutta siitä sivummalle mentäessä vuorottelevat keltaisenvihertävä ja sinertävä sävy. Asiaa voisivat parantaa jonkinlaiset valo-ovet, joilla valokeilan leveyttä voisi suitsia. Ledien epätasainen värisävy oli yksi syy suosia vintagemallista hehkulampullista valoa taannoisessa tuotekuvausvalomaalauskokeilussa.


Ja kun parannusideoita tulee näin hyvin, niin voisi valomiekan kantavan osan taakse kiinnittää vaikka kahvat niin eivät sormet peitä ledejä kuten postauksen ensimmäisessä kuvassa on käynyt.


(Virityksen sydän on lyijyakku ja vanhan lukuvalon kytkin. Jeesusteippiä unohtamatta.)

Toinen tapa saada väriä kuviin on käyttää reiveistä tuttuja valotikkuja. Kuten kemialliset reaktiot yleensä, nämäkään eivät tykkää kylmästä. Nesteet nuotioon heitettynä tai keitettynä sen sijaan loistavat kirkkaasti.

Valokäytävä

Juuret liekeissä

Laseria voi tietysti käyttää valomaalaamiseen. Laservalon täysin monokromaattinen spektri tuo soppaan oman mausteensa, valo on siis täysin yhdenväristä. Tavallisin sävy on punainen, vihreät laserit ovat kuitenkin jo aika yleisiä eikä sinisestäkään laserosoittimesta tarvitse maksaa enää tuhatta euroa. Pistemäisenä valonlähteenä se on hyvin helppo polttaa puhki jolloin maalaukseen jää valkoisia kohtia.

Punainen pelto

Vihreä laseri joka minulla on ei kuitenkaan kestää kylmää nimeksikään. Jo kymmenessä plusasteessa valoteho on pudonnut ihan olemattomaksi eikä pakkasella sädettä näe enää ollenkaan.

Palleropelto

Kuvan boképalloissa näkyvä "kohina" muuten aiheutuu valorintaman sisäisistä interferensseistä. Samanlainen rakeisuus näkyy myös pinnan kautta heijastetussa lasersäteessä:

Lidlin habaneerosipsupurkki

0 comments:

Lähetä kommentti