2015-01-07

Pikkukamera pääsi tositoimiin

Vehkeellä taisi olla kovia suorituspaineita, koska toiminta loppui pakkasessa jo parin videonpätkän jälkeen. Toisaalta, -23 celsiusastetta kyllä nujertaa kuvaajankin ellei pääse välillä lämmittelemään. Silti olisin odottanut vähän kovempaa suoritusta Canonin peilittömältä, mukana oli kaksi tuoreeltaan ladattua akkua joista toisella ei saanut yhtään kuvaa.

Mutta kuitenkin, pitkästä aikaa oli kirkas yö. Mitäs taivaalla näkyi? Siellä mollotti ainakin täysikuu, jota kuvasin Magic Lanternin tarjoamalla kolminkertaisella kroppivideolla. Kroppivideo siis tarkoittaa sitä että kameran 18 megapikselin kennolta rajataan 1080p-videon kokoinen alue niin että yksi kennon pikseli vastaa yhtä pikseliä videossa. 18 megapikselistä siis jää jäljelle kaksi megapikseliä. Tässä tilassa kameran ns. rajauskerroin on efektiivisesti viisi eli telejatkeella jatketun linssikaukoputken kuvakulma vastaa noin kuutta metriä. Kuu ei siis kerralla mahdu kokonaan kuva-alalle kuten ei välttämättä oravakaan.

Täysikuun puolikas
(Kuun siniset alueet ovat ympäristöään titaanirikkaampia.)

Koska ilmakehä on kovin rauhaton eli kuva ikään kuin kuohuu eri lämpöisten ilmakerrosten taittaessa valonsäteitä sinne tänne, täytyy valotusajan olla mahdollisimman lyhyt. Täysikuu on onneksi kirkas oppositioefektin (Aurinko paistaa Kuun pinnan pienien kuoppien pohjaan, joten ei varjoja missään) takia joten pystyin käyttämään valotusaikaa 1/160s kameran pienimmällä herkkyydellä.

Kotiin päästyä sen niminen ilmaisohjelma kuin AutoStakkert!2 pinoaa videon kuvaksi. Periaatteessa ohjelma vain kohdistaa videon ruudut toisiinsa, etsii niistä terävimmät ja pinoaa ne. Tuloksena on (toivottavasti) kohinaton ja terävä kuva jatkokäsittelyä varten. Jos käy linkin takaa katsomassa tuon täyden Kuun puolikkaan vähän isompana niin huomaa ettei se ole sataprosenttisen terävä. EOS M:ssä ei ilmeisesti ole mitään dokumentoitua mahdollisuutta suurentaa takatelkkarin kuvaa käsin tarkennusta varten. Jonkunlaisen zoomin olen kerran vahingossa saanut aikaiseksi, mutta vain kerran. Ihme vehje.

Taivaalla oli myös toinen kulkija, komeetta C/2014 Q2 Lovejoy. Tällä hetkellä se on Orionin tähdistön oikealla puolella ja nousee sieltä koko ajan korkeammalle. Täysikuu tietysti söi suurimman osan komeetan loistosta, mutta kyllä sille jonkinlainen häntä kuvaan tarttui. Lyhyt ja himmeä tosin. Pimeiden taivaiden alta komeetalle on saatu jopa kymmenen asteen mittainen häntä. Kateeksi käy etelän asukkeja.

Komeetta C/2014 Q2 Lovejoy tähtien mukaan kohdistettuna

Häntä näkyy paremmin tässä komeetan ytimen mukaan kohdistetussa kuvassa, pyrstötähti kun liikkuu taivaalla aika haipakkaa. Yhdistetty valotusaika kuvalle on puoli tuntia yhden minuutin jaksoissa ja siinä ajassa se on liikkunut jo selvästi taustataivaan tähtiin nähden.

Komeetta C/2014 Q2 Lovejoy koman mukaan kohdistettuna

Kuvauspaikkana toimi tällä kertaa käärmelahtelainen uimaranta jossa on tarjolla sekä laavu että kota. Paikalliselta asiaa tiedustellessa selvisi sekin että kota pidetään lukossa vandaalien takia. Perkeleen mopopojat minkä teitte.

Vähän ennen puolta yötä taivaalle tuli hetkeksi kiemurtelemaan vihreä repovyö. Jos olisi ollut kuuton yö niin tuo olisi ollut todella kirkas näky. Väri-ilottelu ei tosin pitkään kestänyt, mutta parempi tuokin kun ei mitään - viimeksi reposia on taivaalla näkynyt lokakuussa.

Revontulia ja kaukoputki Käärmelahdessa

Olisi kiinnostanut myös ottaa infrapunakuva noista reposista mutta kun kamerasta on akku kaput niin minkäs teet.

0 comments:

Lähetä kommentti